Pozornica

Međunarodni dan teatra u NPS uz baletni klasik "Posljednja noć: Šeherzada"

Međunarodni dan teatra u NPS uz baletni klasik "Posljednja noć: Šeherzada"
Foto: Velija Hasanbegović | Međunarodni dan teatra u NPS uz baletni klasik "Posljednja noć: Šeherzada"

SARAJEVO - Ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, večeras će moći uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) biti izveden baletni klasik "Posljednja noć: Šeherzada" u koreografiji i režiji Vesne Orlić, od 19.30 sati.

Fragment iz baleta ruskog kompozitora Arama Hačaturjana "Posljednja noć" prvi je dio ove baletne predstave u kojem igraju Luisa Escamilla Rodriguez i Elio Arnoldo Villa Garcia.

"Čuveni balet 'Šeherzada' komponovao je Nikolaj Rimski Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski", saopšteno je iz NPS.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.  Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente i tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla",  zapisala je koreografkinja baleta Vesna Orlić.

Balet "Posljednja noć: Šeherzada" ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, 4. aprila sa početkom u 19:30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije