Pozornica

Moskva želi da vrati posmrtne ostatke Rahmanjinova u Rusiju

Moskva želi da vrati posmrtne ostatke Rahmanjinova u Rusiju
Moskva želi da vrati posmrtne ostatke Rahmanjinova u Rusiju

Rusija želi da vrati u zemlju posmrtne ostatke kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova sahranjenog u SAD 1943, ali u tome nailazi na protivljenje potomaka velikog umjetnika koji je izbjegao iz zemlje za vrijeme boljševičke revolucije 1917. godine.

"Sudeći po američkim izvorima, Sergej Rahmanjihov je veliki američki kompozitor ruskog porjekla", rekao je nedavno ruski ministar kulture Vladimir Medinski i optužio SAD da su privatizovale ime Rahmanjinova koji je dobio američko državljanstvo tek pred smrt.

"Bila bi to stvar od velikog značaja vratiti Rahmanjinova u Rusiju", rekao je Medinski prilikom posjete sjeverozapadnom gradu Novgorodu, rodnom mjestu muzičara.

Medinski predlaže da muzičar bude sahranjen u toj oblasti gdje je proveo prve godine svog života.

Viceguverner oblasti Novgorod Aleksandar Smirnov rekao je da ruske diplomate već vode nezvanične pregovore o tom pitanju sa američkom stranom, prenosi agencija Tas.

Ruska javna televizija je pozdravila tu ideju i odmah podsjetila na vraćanje u Rusiju posmrtnih ostataka drugih velikana ruske kulture, među kojima je pjevač Fjodor Šaljapin, čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u Moskvi tokom 1980-ih gdje su prebačeni iz Pariza.

"Nasleđe, duša i talenat Rahmanjinova pripadaju Rusiji, on je to sam rekao više puta", rekao je pijanista Denis Macujev, umjetnički direktor Fondacije Rahmanjinov, ali je dodao da bi prvo trebalo dobiti dozvolu njegovih potomaka.

Sergej Rahmanjinov (1873-1943), kompozitor i pijanistički virtuoz, autor čuvenih klavirskih koncerata i "Rapsodije na Paganinijevu temu" izbegao je iz zemlje za vreme revolucije 1917. i naselio se prvo u Parizu, a zatim u Švajcarskoj. Umro je u SAD.

"Ne namjeravamo da radimo protiv njegove volje", rekla je jedna od njegovih praunuka Suzan Vanamejker, koja je dodala da je kompozitor u svom testamentu naveo da želi da bude sahranjen u Njujorku, sa suprugom i ćerkom.

Ideja o vraćanju u zemlju, koja izgleda kao da je nastala niodkuda, objašnjava se više političkim motivima nego iznenadnim interesovanjem za kompozitora, rekao je muzički kritičar Sergej Kodnev, koji piše za dnevnik Komersant.

Predsjednik Vladimir Putin igra na patriotsku kartu od povratka u Kremlj 2012. i "postoji politička potreba da se priredi novi patriotski spektakl, jedan tužni ali trijumfalni događaj za podsticanje nacionalnog duha", rekao je Kodnev.

Rahmanjinov, koji potiče iz aristokratske porodice, u svojoj zemlji uglavnom je smatran za izdajicu u vrijeme Sovjetskog Saveza zato što je napustio Rusije tokom revolucije 1917, iako je slao novac za podršku Crvenoj armiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, navodi agencija Frans pres.

Rusija već više godina takođe pregovara o otkupljivanju vile Senar, švajcarskog doma Sergeja Rahmanjinova, koju je on sagradio tokom 1930-ih, gdej je živjeo do 1939. prije nego što je napustio Evropu i otišao u SAD. Ruski ministar kulture je prošle godine optužio potomke kompozitora da su osujetili tu transakciju, jer su odvojeno prodavali vrijedne predmete iz vile koji su pripadali Rahmanjinovu, među kojima i njegov klavir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije