Pozornica

Obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta

Obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta
Obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci obilježeno je 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta.

Glumac i jedan od osnivača BSP-a Dragoslav Medojević rekao je da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

"To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima. Jednom riječju, svjetsko pozorište", rekao je Medojević.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

Nikola Pejaković, režiser, glumac i scenarista, istakao je da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio s renoviranjem "Podrum scene", prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici.

"Ja nisam nikad bio član Banjalučkog studentskog pozorišta, već druge protivničke ekipe. Ipak, smatram da je red da se držimo zajedno i potpuno je normalno što sam ovdje. Drago mi je što ovaj značajan jubilej obilježavamo i red je da se napravi nešto ovakvih dimenzija", istakao je Pejaković.

Izrazio je zadovoljstvo što su proslavi jubileja prisustvovali Josip Pejaković i Aleksandar Pejaković i dodao da je ovo jedinstvena prilika da svi budu na jednom mjestu.

Čestitke uputili Lečić i Mensur

Čestitke Banjalučkom studentskom pozorištu povodom 40 godina od osnivanja uputili su glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

Okupljeni u Koncertnoj dvorani Banskog dvora imali su priliku da čuju telefonsku čestitku proslavljenog srpskog glumca Branislava Lečića.

"Svim studentima i onima koji znaju šta je pozorište čestitam 40 godina i želim sve najbolje u narednim godinama. Nadam se da ćemo slaviti još 40 godina. Mesto kreacije je pozorište, a mesto pronalaženja sebe u društvu je univerzitet. Sve najbolje u ovim godinama koje dolaze, proslavite s puno radosti i srećno vam bilo u budućnosti", istakao je Lečić u telefonskoj čestitki.

Reditelj Aleksandar Pejaković je naglasio da u teatarskoj publici Banjaluke Studentsko pozorište zauzima posebno mjesto.

"Praznik svih uzvišenih ličnosti koje su proteklih decenija ostavile traga"

"Ovo je praznik ne samo pozorišta već svih uzvišenih ličnosti koje su proteklih decenija ostavile traga. Ovo je praznik i publike koja voli pozorište u sebi, a ne sebe u pozorištu. Studentsko pozorište je opstalo kao tradicija, jer pozorište mora da bude slobodno da zabavi, ali i da uvrijedi. Kao reditelj zalažem se za pozorište jer nas ono okuplja i udaljava od društvenih mreža i TV ekrana", istakao je Aleksandar Pejaković.

Jubileju su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Srpske, čelni ljudi Banjaluke, mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je u govoru povodom 40 godina Studentskog pozorišta spomenuo inicijativu "Kultura kulturi" i rekao: "Prihvatam izazov, ali podižem ulog kanditatura za evropsku prijestonicu kulture."

Sadašnji članovi Studentskog pozorišta su istakli da je njihov cilj da razmišljaju kritički i da pronađu svoj stav. Oni su iskoristili priliku da pozovu sve mlade ljude da se pridruže ovom pozorištu i učestvuju u kreiranju novih projekata, koji će biti alternativa današnjem sivilu.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije