Pozornica

Počinju audicije za mjuzikl "Annie" iz BiH

Počinju audicije za mjuzikl "Annie" iz BiH
Počinju audicije za mjuzikl "Annie" iz BiH

SARAJEVO - Čuveni mjuzikl "Annie", koji je premijerno postavljen na "Broadwayu" 1977. godine, zahvaljujući nastojanju Instituta za muziku, teatar i multimediju (IMTM) iz Sarajeva dobiće svoju adaptaciju i u BiH.

Dobro poznata teatarska priča o jedanaestogodišnjoj djevojčici koja za vrijeme velike depresije bježi iz sirotišta i pronalazi utočište kod milijardera Varbuksa, biće rađena u koprodukciji IMTM-a, Pozorišta mladih iz Sarajeva i Agencije "McCann", a premijerno izvođenje očekuje se tokom 2016. godine.

Alma Ferović-Fazlić, direktorica IMTM-a, za "Nezavisne" je potvrdila da će prva audicija biti održana 14. novembra u 13 časova, a mogu se prijaviti djeca uzrasta od šest do 14 godina, koja vole pjevanje, ples i glumu, a po mogućnosti već imaju prethodno scensko iskustvo.

"Tragamo za Eni i njenih šest najboljih prijateljica, ali i za cijelim dječjim ansamblom. Ovo je predstava koja će uključivati dosta aktera, oko trideset njih, a sva djeca koja prođu audiciju, proći će i višemjesečnu edukaciju pri Institutu", pojasnila je Ferović-Fazlićeva.

Napomenula je da će se koncepcijski "Annie" oslanjati na originalni mjuzikl, ali i da će biti nekih manjih promjena i prilagođavanja današnjem vremenu. "Tu ostaje ista priča, muzika će biti aranžirana za našu scenu i orkestar. Koreografije će biti prilično originalne, a kada je gluma u pitanju namjeravamo neke od aktera zamijeniti djecom. Želja nam je da što više djece budu učesnici u predstavi", istakla je ona.

Dodala je da će svakako biti dodatnih elemenata i čak nekih ubačenih scena koje će nas vezati za sadašnjost, za neku našu Eni iz BiH.

Ferović-Fazlićeva je takođe napomenula da je produkcija mjuzikla najskuplji oblik pozorišnog izražaja, kao i da iz tog razloga nije slučajno da u našoj zemlji nema toliko mjuzikla.

"Nije slučajno da oni ne egzistiraju na redovnom repertoaru i da se ne repriziraju toliko često. Mjuzikl je tehnički veoma zahtjevna forma. Trudićemo se da minimiziramo te troškove, jer je to naša realnost", rekla je ona. Prve probe za mjuzikl će početi na proljeće, a prema riječima Ferović-Fazlićeve "Annie" je svjetska literatura, namijenjena djeci, i njihov cilj je da ih od malih nogu privikavaju na pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije