Pozornica

Predstava "Draga Jelena Sergejevna": Istina o nama i našoj djeci

Predstava "Draga Jelena Sergejevna": Istina o nama i našoj djeci
Predstava "Draga Jelena Sergejevna": Istina o nama i našoj djeci

MRKONJIĆ GRAD, BUGOJNO - Pozorišna predstava "Draga Jelena Sergejevna" u koprodukciji Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad i Teatra "Fedra" Bugojno premijerno je ovog vikenda odigrana u oba grada.

Tekst Ljudmile Razumovske se bavi mnogim problemima adolescencije i odnosom profesor - učenik.

Ovom prilikom je adaptiran i prilagođen sadašnjosti.

Dvije žene koje stoje iza ove predstave, rediteljka Senada Milanović i Dubravka Nikolić, koja tumači lik Jelene Sergejevne, upravo dolaze iz same učionice i s problemima mladih se susreću svakodnevno.

"Obje dolazimo iz prosvjete. Iako se nismo do sada susrele sa situacijom u kojoj se našla Jelena Sergejevna, ipak smo radile ovu temu s namjerom i ciljem da ukažemo da bi nam se upravo ovako nešto moglo dogoditi ako nastavimo da pravimo od djece nemoralne ljude, koji na lak način pokušavaju da dođu do dobrog života", kaže rediteljka Senada Milanović.

"Mi ih tome učimo i, htjeli mi to da priznamo ili ne, oni su samo naša kopija. Jedna divna replika u predstavi kaže: 'Mi vam ne vjerujemo zato što ni vi ne vjerujete sami sebi. Odmalena nas učite da budemo lažovi, licemjeri, prevaranti, a onda se čudite što smo ovakvi.' I to je istina. Mi smo svi, u stvari, licemjeri. Djeci pričamo jedno, a radimo drugo", ističe ona.

U predstavi igraju srednjoškolci iz Mrkonjić Grada i Bugojna, uzrasta između 16 i 17 godina, a prema riječima rediteljke, zgroženi su spremnošću likova koje tumače, njihovih vršnjaka, da učine sve kako bi došli do cilja.

"Na obje premijere je u publici bilo i đaka i nastavnika. Začuđujuća je reakcija koja je ista u oba grada: 'To se meni ne može dogoditi.' A može, i dogodiće nam se ako nastavimo da zatvaramo oči pred problemom", kaže Milanovićeva.

"Mladi treba da naslijede ovaj svijet od nas. Zato moramo da pazimo šta im to ostavljamo u nasljeđe i sa kakvim moralnim poukama ih šaljemo u svijet", kaže Dubravka Nikolić, koja tumači lik Sergejevne, ali koja je i menadžer šestomjesečnog projekta"Mostovi kulture", čija je kruna upravo rad na ovoj predstavi. Saradnja u koju su uključena i pozorišta iz Šida i Sente traje od aprila, a do sada su ova četiri grada imala prilike da ugoste svoje kolege iz drugih sredina.

"Poenta ovog projekta je zbližavanje djece iz različitih područja. Međutim, oni su već zbliženi, upravo problemima koje dijele", kaže rediteljka Senada Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije