Pozornica

Priča o princezi i zmaju premijerno u DP RS

Priča o princezi i zmaju premijerno u DP RS
Foto: Ilustracija | Priča o princezi i zmaju premijerno u DP RS
Nevena Vržina

BANJALUKA - "Princeza i zmaj", nova predstava Dječijeg pozorišta RS (DP RS) iz Banjaluke, koja će premijerno biti izvedena sutra s početkom u 18 časova, probudiće dječju maštu i odvesti ih u svijet koji je samo za njih osmislio Tode Nikoletić, a režiserskim rješenjem na scenu postavio Aleksandar Pejaković.

Ovaj komad je, kako je slikovito objasnio Predrag Bjelošević, direktor DP RS, jedna poletna, lakokrila predstava za najmlađe.

Prema riječima režisera Pejakovića, ono na šta su posebno ponosni kada je ova predstava u pitanju jeste činjenica da je ona potpuni proizvod umjetnika iz Republike Srpske, jer je i sam autor rodom iz Mrkonjić Grada.

"Predstava je bazirana na pjesmama koje nam je ponudio Tode Nikoletić i u njima ima vrlo malo dramskih radnji i replika. To je u stvari moderna, srpska verzija 'Ljepotice i zvijeri'. Komad čini 10 pjesama koje traju 28 minuta, tako da je to jedna muzička bajka u kojoj će djeca sigurno da uživaju", istakao je Pejaković.

Da je u pitanju 10 novih pjesama nastalih prema zadanom tekstu potvrdio je i kompozitor Miroslav Janjanin, koji je za njih i zaslužan, a dodao je da je svaka od njih žanrovski različita, svaka ima svoju priču, kao i da na zahtjev reditelja svaka ima svoju emociju.

Uloga princeze dodijeljena je mladoj glumici Tijani Jovanović, koja je napomenula da je naučila da nije lako iznijeti glavnu ulogu, o kakvoj god predstavi da se radi.

Kada je u pitanju rad DP RS, Bjelošević je napomenuo da ih već danas očekuje nastup na "Bugojanskom lutkarskom bijenalu", s predstavom "Odisej, san o povratku", a tri dana kasnije "Folklornu magiju" će igrati u Kraljevu. U novembru i decembru ova pozorišna kuća bi trebalo da se predstavi izložbom postavke "Muzej pozorišnih lutaka" u Kini.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Josip Pejaković u bolnici
Pozornica

Josip Pejaković u bolnici

Otkazana predstava "Otac i sin"
Pozornica

Otkazana predstava "Otac i sin"

Promijenjen kraj opere Karmen
Pozornica

Promijenjen kraj opere Karmen

Najčitanije