Pozornica

Sahranjen Branko Čučak

Sahranjen Branko Čučak
Sahranjen Branko Čučak

HAN PIJESAK - Književnik Branko Čučak sahranjen je juče na gradskom groblju u Han Pijesku.

Od pokojnog Čučka oprostio se veliki broj sugrađana, prijatelja, književnika i poštovalaca njegovog djela. U crkvi svetog Pantelejmona protojerej stavrofor Branko Brežančić obavio je opjelo, a na groblju oproštajnim govorom oprostile su se kolege književnici Nedeljko Zelenović i Stevan Tontić.

"Siguran sam da će pjesničko djelo Branka Čučka ostati trajna vrijednost naše poezije. Zbog toga, ova sredina ima razloga da bude ponosna i da čuva uspomenu na svog jedinstvenog Branka Čučka. On nije povlačio granicu između života i poezije, život i poezija za njega su bili jedno te isto, može se reći da je živio za poeziju", rekao je Tontić.

Nedeljko Zelenović istakao je da mu je čast što je poznavao ovog književnika

"Svima koji smo te poznavali bila je čast što smo s tobom prijateljovali, što smo dijelili s tobom posljednju cigaru i dragi prijatelju Branko, neka ti je laka zemlja gore Romanije iz koje si iznjedrio i nek ti Bog dušu prosti", istakao je Zelenović.

Ozrenka Đurić, direktor Narodne biblioteke i veliki prijatelj pokojnog Branka Čučka, izjavila je da ga građani Han Pijeska pamte kao neobično zanimljivog čovjeka koji je svaki trenutak života, kao nekom čarolijom, pretvarao u nezaboravni doživljaj, u pravo umjetničko djelo, izuzetno obrazovan, duhovit i talentovan, u svakom čovjeku koji je imao priliku da makar slučajno s njim razgovara ostavljao je neizbrisiv trag.

"I ljudi koji se ne bave knjigom i poezijom osjećali su da Branko pripada nekom višem svijetu zbog čega su ga poštovali i uvažavali", rekla je Ozrenka Đurić.

Branko Čučak preminuo je u četvrtak u sarajevskoj bolnici "Kasindo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije