Pozornica

Sarajevo će dobiti novu pozorišnu scenu

Sarajevo će dobiti novu pozorišnu scenu
Sarajevo će dobiti novu pozorišnu scenu

SARAJEVO - Ministarstvo kulture i sporta KS-a nosilac je aktivnosti vezanih za projekt izgradnje objekta čijom će realizacijom umjetnici dobiti bolje uvjete rada, grad novu scenu, a doprinijće i smanjenju troškova tokom boravka umjetnika iz inostranstva i omogućiti dolazak više značajnih umjetničkih imena.

Plan je na prostoru gdje je trenutno smještena radionica Narodnog pozorišta (u ulici Terezije 52) izgraditi novi objekt koji će imati malu scenu s 225 sjedišta, radionicu i kapacitete hotelskog smještaja.

Resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić u izjavi Feni okarakterizirao je to kao značajan i isplativ projekt koji će doprinijeti razvoju cjelokupne djelatnosti u oblasti kulture u Kantonu Sarajevo.

Po njegovim riječima realizacija tog projekta smanjila bi troškove gostovanja umjetnika koji dolaze izvan BiH i omogućila dolazak eminentnih svjetskih teatara, opera, orkestara…, a po sistemu reciprociteta, koji je poznat u svijetu, ovdašnji umjetnici bi mogli da putuju i predstavljaju našu kulturu izvan BiH.

– Boravak umjetnika koji dolaze iz inozemstva mnogo je skup. Ovim bismo riješili taj problem ne samo za potrebe Narodnog pozorišta nego i drugih manifestacija u gradu poput MESS-a, Sarajevo Film Festivala…. Sve te troškove bismo smanjili jer bismo imali vlastitu infrastrukturu – kazao je Kurić. Podsjetio je da Sarajevo ima mnogo festivala i kulturnih manifestacija zbog čega bi smještajni kapaciteti u tom objektu bili popunjeni tokom cijele godine.

Kurić kaže da će dio radova finansirati Ministarstvo, a u fazi su razgovori i s potencijalnim investitorima. Mnogo je, kaže, razgovora otvoreno, ali je najbitnije da svi imaju volju za sudjelovanje u realizaciji tog projekta.

– Do kraja godine bit će poznato kad će se početi s radovima, vjerujem da će dio novca biti osiguran i za početak radova naredne godine. Potrebno je da osiguramo oko 200.000 KM za izvedbeni projekt, a mislim da ćemo od tog novca završiti i dio radova. Imamo dobru volju, investitori se javljaju i mislim da neće biti problema. Mnogo nam je značajno da otvaramo još jednu pozorišnu scenu jer to ovom gradu nedostaje – kazao je. S tim u vezi najavio je, između ostalog, i mogućnost izgradnje teatra i na području opštine Novi Grad kao najmnogoljudnije sarajevske opštine.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović ističe da će realizacija projekta omogućiti da konačno i Drama Narodnog pozorišta dobije istureni prostor na kojem će moći produktivnije raditi, gdje će dobiti više termina za rad, a istovremeno će te prostore moći ustupati i za potrebe festivala te drugih događaja.

Istaknula je važnost tog projekta koji se odnosi na otvaranje nove scene u gradu te precizirala da su u njegovu realizaciju uključeni i Zavod za planiranje KS-a i Općina Centar.

– Ulaganje u kulturu na ovakav način, u današnje vrijeme, znači da postajemo društveno odgovorna sredina spram kulturi. Ako sve bude po planu, projekt bi mogao biti realiziran u naredne tri godine ili do obilježavanja sto godina Narodnog pozorišta – naglasila je.

U novom objektu na prostoru u ulici Terezija 52 bila bi smještena radionica, mala scena s 225 mjesta, restoran, smještajni kapaciteti s 80 do 90 ležaja i parking, a njegova realizacija bit će značajna ne samo za Narodno pozorište nego i druge institucije i nevladin sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije