Pozornica

"Sarajevska zima": Večeras izvođenje performansa "Travelogue"

"Sarajevska zima": Večeras izvođenje performansa "Travelogue"
"Sarajevska zima": Večeras izvođenje performansa "Travelogue"

SARAJEVO - Državna opera i balet iz Istanbula (Modern Dance Theatre) predstaviće se večeras s početkom u 20 časova sarajevskoj publici u Narodnom pozorištu Sarajevo multimedijalnim performansom "Travelogue", u okviru 33. festivala "Sarajevska zima".

Multimedijalni performans inspirisan je "Putopisima Evlije Čelebije, autora prvog i najznačajnijeg putopisa turske književnosti, koji datira iz 17. vijeka.

"Putovanja su duboko u genima ljudi iz Turske već hiljadama godina. Kao izvorno nomadski narod za kojeg su migracije bile način života, jedna od najvećih osmanskih ličnosti koje se prve sjetimo kada govorimo o tom historijskom periodu je upravo putopisac Evlija Čelebija, koji je opisao mjesta koja je vidio u 17. stoljeću, s vrlo živopisnim pojedinostima u prvom i najvećem putopisu turske književnosti 'Putopis Evlije Čelebije'", naveo je Ibrahim Spajić, direktor festivala.

Na osnovu tog rada, kao nastavak putopisa, Bejhan Marfi je uradila koncept i koreografiju za balet "Travelogue".

Ples u predstavi je savremeni, ali u sebi sadrži i istorijske reference prisutne u čitavoj izvedbi. U putopisu, sa grupom sastavljenom od 13 plesača i pripovjedača, putovanja, u prošlosti i sadašnjosti, istažena su kroz unutrašnje i vanjske doživljaje, u multimedijalnoj predstavi u kojoj se koriste pokret, književna djela i film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije