Pozornica

"Sjajni momci" 8. avgusta na Ljetnoj pozornici "Stare Ade"

"Sjajni momci" 8. avgusta na Ljetnoj pozornici "Stare Ade"
Foto: Ilustracija | "Sjajni momci" 8. avgusta na Ljetnoj pozornici "Stare Ade"

Pozorišna predstava "Sjajni momci", u kojoj glume poznati bh. glumci Mustafa Nadarević, Senad Bašić i mladi glumac Emir Kapetanović, biće odigrana 8. avgusta na Ljetnoj pozornici restorana "Stara Ada".

Ova glumačka ekipa juče je gostovala u Banjaluci, a njihov dolazak izazvao je pažnju medija i javnosti. Glumac Senad Bašić istakao je da je scenario za novu predstavu inspirisan tekstom autora Nila Sajmona, koji je napisan 1967. godine i po kojem je snimljen i film.

"Ovaj komad prati život dva ostarjela glumca koji se snalaze kao naši glumci u Bosni i regiji - kako znaju i umiju, a to je da se snimi neka reklama ili neka budalaština. Ovo je priča o glumcima koji su čitav život zajedno radili i u jednom trenutku su se posvađali i razišli. Onda ih njihov nećak ponovo spaja da naprave jedan veliki šou za televiziju", naveo je Bašić.

On dodaje da tekst slavnog autora Nila Sajmona nije bilo teško prilagoditi bosanskom mentalitetu jer je postava predstave "Sjajni momci" imala potpunu slobodu da radi mnoge improvizacije na originalnom tekstu.

"U ovom komadu možete vidjeti da je pogođen naš mentalitet i mentalitet bosanskog glumca, i svih ovih jada koji muče naše glumce. Naravno, mi smo komad malo 'pobosančili' jer američki humor nama nije blizak, a koliko smo uspjeli u tome dokazuje činjenica da je predstavu već pogledalo 40.000 ljudi. Za nas je ovo bitan komad jer se s njim vraćamo teatru. Za nas je teatar oduvijek bio majka, a televizija maćeha", istakao je Bašić.

Legendarni glumac Mustafa Nadarević, kojeg televizijska publika pamti po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen, normalan", rekao je da je pozorišni komad "Sjajni momci" zapravo novi projekat koji se od temelja razlikuje od popularne serije.

"Ova predstava nema nikakve veze sa serijom 'Lud, zbunjen, normalan'. Mi smo se kroz ovu seriju željeli odmaknuti od Fazlinovića, jer tu seriju smo radili devet godina. Tako smo napravili predstavu po motivima Nila Sajmona, samo što smo to sve stavili u kontekst Sarajeva i Ilidže. Igrajući ovu predstavu mi se nekako malo i opuštamo i vraćamo nazad našim počecima, a naš početak je teatar", naglasio je Nadarević.

U premijernim izvođenjima komada "Sjajni momci" ulogu nećaka je igrao glumac Moamer Kasumović, koji zbog ranije preuzetih obaveza neće moći igrati pred banjalučkom publikom. Na njegovo mjesto je došao mladi glumac Emir Kapetanović, koji je diplomirao na Dramskoj akademiji upravo u klasi glumca Senada Bašića.

"Ja sam odrastao na filmovima i stvarima koje su radili Mustafa i Senad, i nekako je stvarno privilegija raditi s njima, sa takvim bardovima. Oni te puste unutra, da se igraš, te nisam imao strah ni u jednom momentu. U komediji ne smije biti zadrške, to je stvar koja treba da se gura kao bager naprijed", istakao je Kapetanović. Ulaznice za predstavu "Sjajni momci" se mogu kupiti u restoranu "Stara Ada" po cijeni od 15 KM, a na dan predstave po cijeni od 20 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije