Pozornica

Starica koja je "restaurirala" fresku Hrista inspirisala operu

Starica koja je "restaurirala" fresku Hrista inspirisala operu
Starica koja je "restaurirala" fresku Hrista inspirisala operu

LONDON - Sesilija Himenes, 80-godišnja starica koja je 2012. godine postala slavna širom svijeta nakon što je "restaurirala" do neprepoznatljivosti fresku Isusa Hrista iz crkve Santuario de la Miserikordia, u španskom gradiću Borha, inspirisala je jednu operu.

Iako uveliko ismijana na internetu, restautor-amater baka je iz cijele priče izašla kao pobjednik.

Njena neuspjela verzija freske "Ecce Homo" privukla je više od 150.000 turista koji su platili jedan evro da bi vidjeli njeno delo, a ona sama je, na ime autorskih prava, dobila polovinu te sume.

Himenesova je, u međuvremenu, postala i heroina komične opere čiji je libreto napisao Amerikanac Endru Flek.

"To je humoristična predstava, sa veoma komičnim dijelovima, ali bez namjere da se podsmijavamo Sesiliji", objasnio je libretista za londonski list Gardian.

"Ono što je Sesilija učinila je na neki način čudo", dodao je on, objasnivši da je operom želio da oda priznanje svim internet sadržajima koji su nastali nakon afere s restauracijom freske.

"Internet je jedan od junaka opere, jer je zapravo on stvorio senzaciju", naveo je Flek.

Prije nego što je započeo sa pisanjem teksta, Flek je 2013. posjetio čuvenu restauratorku u Borhi i dobio pristanak njene porodice da kreira operu inspirisanu njenom tragikomičnom pričom.

Muziku za operu, koja nosi naslov "Behold the Man" (Evo čoveka), komponovao je Pol Fouler, a premijera će biti održana idućeg proljeća u Boulderu, u Koloradu, osim ako, kako piše Gardian, organizatori ne uspeju da to bude u Borhi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije