Pozornica

Tuzla: Nakon renoviranja otvoreno Narodno pozorište

Tuzla: Nakon renoviranja otvoreno Narodno pozorište
Tuzla: Nakon renoviranja otvoreno Narodno pozorište

TUZLA - Narodno pozorište Tuzla otvoreno je poslije petomjesečnog renoviranja unutrašnjosti objekta, a scena će se zvanično otvoriti onda kada se na njoj izgovori prva glumačka riječ, izjavio je Armin Ćatić, direktor te kulturne ustanove.

˝Prva predstava je ´Ko se boji Virdžinije Vulf´, u režiji Jovice Pavića. Glume Nermin Omić, Meliha Fakić, Elvira Aljukić i Nedim Malkočević. Već smo imali internu premijeru ove predstave u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje smo radili dok su se u zgradi pozorišta odvijali građevinski radovi, a publika će ovo djelo, koje se igra širom svijeta, moći pogledati 12. februara˝, rekao je Ćatić na današnjoj konferenciji za medije.

Ćatić je takođe, rekao da nova sala pruža mogućnosti za brojne izazove, a publika i gosti, ali i domaći glumci, u njoj će se prijatnije osjećati.

˝Pred nama su pripreme za pokretanje Festivala evropskog teatra, čije održavanje planiramo u novembru iduće godine, a osim glumaca iz regije, pozvaćemo i one iz Evropske unije. U vijeću festivala biće sedam-osam bitnih ljudi, a planirali smo da neki od članova budu iz Turske, Mađarske, Austrije, Srbije, Hrvatske i, naravno, Bosne i Hercegovine˝, izjavio je Ćatić, dodajući da će imati i četiri nagrade.

U pogledu širenja saradnje, Ćatić je naveo da planira učvrstiti odnose sa turskim pozorištima, a već su aplicirali da glumačka ekipa iz Tuzle ponovo zaigra na sceni pozorišta u Bursi, a zatim i u Antaliji.

˝Saradnja sa turskim pozorištima od velike nam je važnosti, jer smo do sada najdalje išli do Makedonije, a u tome nam pomaže Kajhan Namal iz Balkanske pozorišne grupe za EU integracije˝, kaže Ćatić.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Grada Tuzle, koji su podsjetili da je renoviranje zgrade pozorišta bila najveća investicija u jednoj kulturnoj instituciji u BiH, a finansirana je sredstvima koje Tuzla dobiva kao odštetu za zagađivanje okoline od Termoelektrane Tuzla.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije