Pozornica

"Velikа drаmа" na sceni Festivаlа festivala u Trebinju

"Velikа drаmа" na sceni Festivаlа festivala u Trebinju
"Velikа drаmа" na sceni Festivаlа festivala u Trebinju

TREBINJE - Pozorišni amateri iz malog mjesta Kruščić kod Kule osvojili su trebinjsku publiku na drugoj večeri "Festivala festivala", a gromoglasni aplauz koji su doživjeli nakon više od dva sata igranja gotovo da se ne pamti u Trebinju.

Oni su "Velikom dramom" Siniše Kovačevića smjelo "peoputovali" cijeli jedan vremeplov od više nego pola vijeka kojim su, kako su istakli kritičari, otkrivene suštinske osobine našeg čovjeka.

Reditelj Dejan Cicmilović, koji je predstavu uradio povodom 70 godina prve grupe kolonista koji su došli iz Crne Gore u Vojvodinu, i sam priznaje da je posao bio "rizičan", ali da su entuzijazmom, voljom, velikom ljubavlju i požrtvovanošću ansambla uspjeli do kraja realizovati predstavu koja je od 20. marta imala 22 izvođenja.

"Posmatrajući komad kao vrstu crno-bijelog filma koji bi u brzim kadrovima mogao da ispriča priču, insistirao sam kod glumaca da svaka scena kreće iz centra događaja, a da cela priča dobija ritam, tempo, kontinuitet. Nadam se da nam je to uspelo", rekao je Cicmilović.

Kaže da ga je naročito interesovala katarzičnost u komadu, sa jednog čovjeka prenesena na porodicu, te da je to, u stvari, tragedija jednog naroda, melodrama kojom je želio isprovociati publiku da preispita četiri elementarne vrijednosti - ljubav, nadu, porodicu i vjeru.

Predstavom o pošasti komunizma, ali i demokratije, Cicmilović je uspio uskladiti i scenografiju, i dramske efekte i efikasnost igre, u kojoj se naročito izdvojio mladi glumac Nikola Bulatović koji je proglašen i protagonistom večeri.

Prije pozorišta iz Kruščića, u okviru pratećeg programa, promovisana su izdanja Sterijinog pozorja - Sabrana djela J.S. Popovića, časopis za pozorišnu umjetnost "Scena" i Monografija međunarodnog festivla monodrame i pantomime koji je ove godine po 40. put održan u Zemunu.

Trećeg takmičarskog dana nastupa Gradsko pozorište iz grada domaćina, koje će izvesti poredstavu "Ko to tamo režira" po tekstu Gorana Vrbanića i u režiji Igora Svrdlina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije