Pozornica

Istine o Jasenovcu

Istine o Jasenovcu
Istine o Jasenovcu

BANJALUKA - Istaknuti beogradski istoričar Antun Miletić predstavio je u utorak naveče u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor svoju knjigu "Koncentracioni logor 'Jasenovac'".

Jedan od promotera, istoričar Stanko Ćosić podsjetio je publiku na Miletićevu prvu knjigu o "Jasenovcu" "Koncentracioni logor 'Jasenovac' 1941 - 1945", koja je izašla 1986. godine, i napravio paralele s najnovijom, objavljenom u izdanju "Gambita" iz Jagodine, naglasivši kako je Miletić zasigurno jedan od najvećih poznavalaca ovog stratišta.

Janko Velimirović, načelnik Odjeljenja za istraživanje ratnih zločina Sekretarijata za saradnju s Haškim tribunalom, osvrnuo se na novije spekulacije o broju žrtava u "Jasenovcu" i pokušajima da se koncentracioni logor okarakteriše kao radni logor, te doprinosu Antuna Miletića u rasvjetljavanju istine o "Jasenovcu".

"Miletić je cijeli svoj radni vijek proveo posvećen ovom pitanju i vjerujem da nam on ovom knjigom i svojim odgovorima može ponuditi saznanja kojih mi imamo malo ili uopšte nemamo", istakao je Velimirović.

Istoričar Željko Vujadinović, profesor s banjalučkog Filozofskog fakulteta, uputio je publiku na širi istorijski koncept nastanka fašizma, iz kojeg je nastala i Nezavisna Država Hrvatska.

"'Jasenovac' kao 'Jasenovac' ne bi mogao da postoji kao takav da nema svoje duboke istorijske korijene. Koncentracioni logor 'Jasenovac' je produkt politike i to državne, zvanične politike NDH i on u sebi sadrži jednu duboku političku, vjersku i rasnu komponentu. Korijeni te politike zadiru duboko u prošlost", naglasio je Vujadinović.

Na Vujadinovićevo tumačenje istorijskih dešavanja nadovezao se autor, koji je uputio čitaoce u proces nastajanja knjige - višegodišnje pažljivo izučavanje i prikupljanje podataka.

Antun Miletić rođen je 1931. godine u Slavonskom Brodu, a živi i radi u Beogradu. Od formiranja Odbora SANU za sakupljanje građe o genocidu protiv srpskog i drugih naroda Jugoslavije u 20. vijeku, bio je njegov dugogodišnji i jedan od najaktivnijih članova. Član je Istorijske komisije Raselovog suda za Jugoslaviju. Jedan je od osnivača i predsjednik Udruženja za istraživanje genocida i ratnih zločina iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije