Pozornica

Dilan Dog, strip sa tiražom od milion primjeraka

Dilan Dog, strip sa tiražom od milion primjeraka
Dilan Dog, strip sa tiražom od milion primjeraka

Dilan Dog je lik iz stripa koji je stvorio italijanski pisac i novinar Ticijano Sklavi za italijansku izdavačku kuću "Serđo Boneli Editore", tj. "Boneli Komiks". Prvi broj je izašao u Italiji 1986. godine i Dilan Dog je već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, Dilan je u cijelom svijetu izlazio u mjesečnom tiražu većem od 1.000.000 primjeraka. "Dark Hors Komiks" je izdavao englesku verziju Dilana Doga, a u bivšoj Jugoslaviji objavljivao ga je novosadski "Dnevnik".

Izgled Dilana Doga je inspirisan engleskim glumcem Rupertom Everetom.

Dilan Dog je siromašni istražilac noćnih mora koji prkosi cijeloj tradiciji horora osobinama nadrealizma i antiburžoaske retorike. Prava čudovišta u mnogim ovim pričama su ljudska bića.

Serija je uglavnom smještena u Londonu, gdje protagonista živi, iako povremeno putuje negdje drugo. Njegova odjeća je jedna od definišućih osobina ovog lika: On je uvijek isto obučen, u crvenoj majici, crnoj jakni i plavim pantalonama.

Nakon smrti svoje žene Lili Konoli, po savjetu inspektora Bloka, koji je bio njegov pretpostavljeni dok je Dilan radio u Skotland Jardu, kupio je 12 identičnih kompleta.

Inspektor Blok je jedan od glavnih sporednih likova u seriji, zajedno sa Dilanovim pomoćnikom Gručom, koji je nastao po uzoru na nekadašnjeg komičara Gruča Marksa.

Dilan živi sa Gručom u Grejven Roudu 7, u stanu prepunom zastrašujućih skulptura sa zvonom koje ne zvoni već urliče. Njegovi hobiji su sviranje klarineta i pravljenje maketa brodova. Ima mnogo strahova, među kojima su strah od slijepih miševa i visine. Dilan je takođe posebno podložan bolesti putovanja, što je razlog zašto rijetko putuje. Nekadašnji alkoholičar, sad skoro nikada ne pije. Vegetarijanac je. Takođe je beznadežni romantik koji voli i izgubi novu devojku u skoro svakom broju.

Mnoge od brojnih žena s kojima je povezan podsjećaju na njegovu majku Morganu, a dramatično se sukobljava sa tamnom stranom svog oca- Ksabarasa - čija je ličnost podijeljena, za koju se čini da aludira na ambivalentnost njegove očinske figure i na Dilanova osjećanja prema njemu. A sam Ksabaras je opsjednut pronalaskom seruma koji daje besmrtnost.

Inspektor Blok, Dilanov šef dok je on radio u Skotland Jardu, je ostao njegov prijatelj i zamjena za oca čak i kada je glavni junak napustio službu. Blok i Dilan često jedan drugome pomažu u rješavanju slučajeva. Blok je racionalniji i prizemniji od Dilana i često odbacuje objašnjenja o natprirodnom. On je star, ali sposoban policajac koji sanja o penziji. Iako mu Dilan stvara mnogo problema, Blok je takođe na mukama zbog svog potčinjenog Dženkinsa, ograničenog i nesposobnog saobraćajca. Njegov izgled je inspirisan engleskim glumcem Robertom Morlijem.

Gručo je oličenje Gruča Marksa čiji je karakter postao njegova stalna ličnost. On živi i radi sa Dilanom kao njegov pomoćnik. Gručova šašava, neubičajena ličnost, pomaže u smirivanju Dilanove zlovoljnosti. On uživa u šalama i ženama, sa kojima nema sreće kao njegov poslodavac. Takođe, podsjeća na svog šefa kada su njihove finansije u lošem stanju, pojavljuje se sa pištoljem u pravom trenutku - ne može sam da puca, ali uvijek baca pištolj Dilanu u ruke - i kuva čaj. U skoro svakom broju Gručo napravi jednu ili dvije šale koje dosađuju Dilanu i osobi koja ih sluša. Na primjer: "Nekada sam imao psa koji je znao da kaže svoje ime. Zvao se Bau".

Serija je debitovala u oktobru 1986. brojem sa naslovom "Zora živih mrtvaca" koju je osmilio Ticijano Sklavi i ilustrovao Anđelo Stano. Ona se pokazala kao veliki izdavački uspjeh u godinama koje su slijedile. Maja 2003. je izašao dvjestoti broj, koji je osmislila Paola Barbato, a ilustrovao Bruno Brindizi.

Prva serija ponovo štampanih izdanja je izašla jula 1990, druga juna 1991, a treća juna 1996. godine, ovaj put nazvana "Kolekcija".

Februara 1997. je izdat "Super Book", tromjesečno izdanje koje je ponovo objavilo specijalne brojeve koji su štampani prethodnih 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije