Pozornica

Prosvetiteljski projekat od značaja za cijeli region

SARAJEVO Izabrana djela Danila Kiša, istaknutog prozaiste, esejiste i književnog prevodioca, bit će izdata u toku ove godine, a priređivač je Mirjana Miočinović, književni kritikar i bivša supruga Danila Kiša.

Ovu vrijednu publikaciju izdat će i štampati Međunarodni centar za mir Sarajevo. Tim povodom jučer je u Sarajevu održana manifestacija `U susret izabranim djelima Danila Kiša`.

Među izabranim Kišovim djelima naći će se `Rani jadi`, `Bašta, pepeo`, `Peščanik`, `Grobnica za Borisa Davidoviča`, `Enciklopedija mrtvih` i `Čas anatomije`.

Mirjana Miočinović, priređivač Kišovih izabranih djela, kaže da je priredila i kratku Kišovu biografiju kako bi joj bilo jednostavnije govoriti o njegovom djelu, ali i zbog toga što su ljudska sjećanja varljiva.

`Srećna sam što će u Sarajevu, zahvaljujući Međunarodnom centru za mir i Ibrahimu Spahiću, biti objavljen izbor iz Kišovih sabranih dela. Prozna ostavština Danila Kiša nije velika, jer je on sam za sebe govorio da je pisac izabranih, a ne sabranih dela. Tako da je malo toga ostalo u rukopisu`, kaže Miočinovićeva.

Skrenula je pažnju na Kišov `Kult prijateljstva`, jer on je, prema njenim riječima, stvarno gajio taj kult.

`Bez obzira što su ta njegova prijateljstva često bila izneverena, odanost prijateljima kod njega je bila izuzetno važna stvar. Bio je osoba koja nikada nije misticifikovala svoj rad. On je mnogo radio, ali nije bilo tog prijatelja, zbog kojeg, kad pozove, on neće prekinuti svoj rad. Nikada ga u životu nisam čula da kaže: 'Izvini radim!' To za njega stvarno nije postojalo. Ako se prijatelj javi on sve prekida i odlazi`, objašnjava Miočinovićeva.

Kaže da Kiš nikada nije volio putovati, te da je bio čovjek koji voli imati mirnu luku.

''Kišov otac bio je veliki pisac. On se time ponosio. Napisao je tekst 'Putovati, znači živeti', ali nije voleo da putuje. On je bio čovek luke, a ne putovanja. Tako da su ta mesta, kafane bili luka koje je voleo. Zbog toga sa svojih putovanja nije imao precizna sećanja`, dodaje Miočinovićeva.

Dragan Bošković, književni kritičar i suradnik na pripremi izabranih Kišovih djela, rekao je da je izdavanje izabranih djela Danila Kiša veoma važan kulturni događaj za Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve prostore bivše Jugoslavije.

`Danilo Kiš se svojim delom nametao kao jedan od presudnih i najznačajnih autora, ne samo za područje Balkana, nego i Evrope, jer ono što nam on u svojim delima nudi je prepoznavanje sveta onakvog kakav on zaista jeste, bez ulepšavanja. Štampanje Kišovih dela je prosvetiteljska vrednost`, kaže Bošković.

Danilo Kiš je rođen 22. februara 1935. godine u Subotici. Prva dva njegova romana `Mansarda` i `Psalam 44` objavljeni su 1962. godine u beogradskom izdanju `Kosmosa`. Posljednje godine svog života proveo je kao profesionalni pisac, u Parizu i Beogradu. Pripovijedanje Danila Kiša karakteriše jednostavnost rečenice, priče, jednostavni junaci i situacije. Organizacija priče je moderna, njena sadržina je obogaćena različitim književnim i neknjiževnim oblicima (pisma, dokumenti, crteži). Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada. Umro je u Parizu 15. oktobara 1989. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije