Vizuelna umjetnost

Bogat program za Noć muzeja u MSU RS

Bogat program za Noć muzeja u MSU RS
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Bogat program za Noć muzeja u MSU RS

BANJALUKA - Evropska Noć muzeja 2024 biće obilježena 18. maja od 20 časova do ponoći u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

 

Kako saopštavaju iz MSU RS, ovogodišnja tema Noći muzeja je "Muzeji za obrazovanje i istraživanje", koja naglašava ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju savremenog digitalnog obrazovnog iskustva.

"Program započinje od 20 časova predavanjem digitalnog umjetnika i doktora informatike Uroša Кrčadinca pod nazivom 'Androidi ne sanjaju ništa'. Predavanje predstavlja svojevrsnu šetnju kroz izabrane projekte generativne i algoritamske umjetnosti na kojima je Кrčadinac radio posljednjih petnaest godina", navode iz MSU RS.

Dodaju da se Krčadinac kroz svoje predavnje osvrće na vještačku inteligenciju pomoću digitalnih alata u savremenoj umjetnosti, te značaj transdisciplinarne prakse programiranja, animacije i kartografskog crteža. 

"Ukoliko ste se pitali da li androidi mogu da sanjaju električne ovce, može li vještačka inteligencija da sanja bilo šta, a  čini se da androidi ne sanjaju ništa i da je pravo pitanje 'sanjamo li mi?' zasigurno ćete dobiti odgovore na ovom predavanju", saopštili su iz Muzeja.

Navode da će od 21 čas, ispred Muzeja, biti upriličen nastup "Blast from the past" poznatog beogradskog DJ-a Marka Vukovića poznatijeg kao Marquez V, koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo u muzičkoj produkciji i to znanje koristi za stvaranje novih arnžmana pjesama sa ex-yu prostora. 

"U njegovim setovima su prisutni različiti muzički žanrovi-pop, funk, new wave, disco, electro i dance. Od 2019. godine ima svoju radio emisiju 'Funktastichno' na radiju 'Radio Nula' a od 2020. godine je njihov oficijalni predstavnik i ambasador", dodaju iz Muzeja savremene umjetnosti.

Saopštili su i da će na zgradi Muzeja tokom večeri biće prikazan 3D video-maping pod nazivom 'Vremenski portal' koji prati muzički nastup DJ Marqueza, a čiji autor je Mladen Đukić i njegov tim.

"U toku večeri posjetioci će moći da pogledaju i aktuelnu izložbu 'Licem u lice' jednog od najznačajnijih svjetskih grafičkih dizajnera Mirka Ilića", zaključili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije