Vizuelna umjetnost

Fotografije koje vrijede hiljadu riječi i milione dolara

Fotografije koje vrijede hiljadu riječi i milione dolara
Foto: N.N. | "Untitled Film Still" #48

Prije četiri godine svijet je obišla vijest da je fotografija "Phantom" prodata na aukciji za nevjerovatnih 6,5 miliona dolara. Australijski fotograf Piter Lik, međutim, nikada nije ponudio ubjedljiv dokaz da je njegov pejzaž oborio rekord i postao najskuplji na svijetu. Kupac je, navodno, želio da ostane anoniman, što nije neobično, ali potvrde da je do transakcije zaista došlo nema. Donosimo vam listu najskupljih fotografija ikada prodatih. Neke od fotografija su u privatnom vlasništvu, dok su druge izložene u muzejima.

"Untitled Film Still" #48

Cijena: 2.965.000$

Američka umjetnica Sindi Šerman uradila je seriju od 69 crno-bijelih fotografija, poznatih pod nazivom "Untitled Film Stills". Serija je nastala u periodu od 1977. do 1980. godine, kada je Sindi pozirala ispred foto-aparata u želji da prikaže stereotipne uloge žena, kakve su se mogle vidjeti u filmovima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka. Kolekcija "Untitled Film Stills" danas se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, a fotografija pod rednim brojem 48 jedna jedna je od dvije Sindine fotografije koje su se našle među najskupljim na svijetu.

"Untitled (cowboy)"

Cijena: 3.077.000$

Model kauboja kompanije "Marlboro", koji je često viđen u reklamama za cigarete, postao je ikonična predstava mačizma, prepoznatljiva svuda u svijetu. U seriji fotografskih radova njom se pozabavio i umjetnik Ričard Prins. Fotografija "Untitled (cowboy)" nastala je 1989. godine i na sajtu Muzeja Metropoliten okarakterisana je kao "kopija (fotografija) kopije (reklama) mita (kauboj)".

"Chicago Board of Trade III"

Cijena: 3.298.755$

Njemački fotograf Andreas Gurski hirurškom preciznošću i nevjerovatnom dokumentarističkom snagom prodire u probleme našeg svijeta, što je dovelo do toga da čak sedam od dvadeset najskupljih fotografija na svijetu nosi njegov potpis. Fotografija "Chicago Board of Trade III" na izuzetan način ogoljava haos berze i nevažnost čovjeka u mašineriji kapitalizma, u kojoj novac uvijek ima završnu riječ.

"99 Cent II Diptych"

Cijena: 3.346.456$

Da je kapitalizam, odnosno, konzumerizam, jedna od omiljenih tema Andreasa Gurskog, dokazuje i "99 Cent II Diptych" iz 2001. godine. Ovo je gotovo identičan osvrt na njegovu fotografiju "99 Cent", koja je nastala u radnji jeftine robe na Sanset bulevaru u Los Anđelesu. Ako imamo u vidu da je Sanset bulevar simbol Holivuda čuvenog po bogatstvu, ali i da je riječ o ulici koju su u prošlosti pratili skandali povezani sa prostitucijom, koncept koji je Gurski kreirao postaje kristalno jasan i vrijedan nekoliko miliona više od cijene koju prikazuje.

"Dead Troops Talk"

Cijena: 3.666.500$

Fotografija "Dead Troops Talk" na prvi pogled djeluje poput stvarne fotografije s ratišta. U stvarnosti, glumci su fotografisani na setu koji je fotograf Džef Vol kreirao u studiju 1992. godine. Trupe predstavljaju sovjetsku patrolu u Avganistanu iz osamdesetih godina, a svaki pojedinac drugačije reaguje na smrt u kojoj se našao. Predstavljeni dijalog mrtvih mogao bi se tumačiti iz antiratnog ugla, a zanimljivo je da je fotografija nastala spajanjem više dijelova u montaži.

"Rhein II"

Cijena: 4.338.500$

Najskuplja fotografija na svijetu nastala je tako što je Andreas Gurski fotografisao rijeku Rajnu, napravio minimalistički prikaz nekoliko traka trave sa riječnim tokom i sve to odštampao na površini većoj od dva metra. Obrazloženje umjetnika je da se Rajna ne može sagledati na licu mjesta i da je fiktivna konstrukcija potrebna da bi se dobila tačna predstava moderne rijeke. Ako imamo u vidu da je to postignuto brisanjem ljudi i fabrike koji su se vidjeli na obalama rijeke, nekoliko tmurnih linija višestruko dobija na vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije