Vizuelna umjetnost

Izložba fotografija "Pastinski" otvorena u Institutu Servantes

Izložba fotografija "Pastinski" otvorena u Institutu Servantes
Foto: Institut Servantes/Printscreen | Izložba fotografija "Pastinski" otvorena u Institutu Servantes

Izložba fotografija jednog stana u srcu Barselone “Pastinski” autora Đuzepa Marije de Ljobet, otvorena je večeras u galeriji Instituta Servantes.

Izložba je organizovana povodom Međunarodnog dana knjige, a posjetioci će do 20. juna imati priliku da zavire u jedan porodični dom u kojem posljednje dane provodi Margarita koja zbog porasta cijena stanarine biva primorana da se iseli.

Stan iz postavke se nalazi u Ešampli, poznatoj barselonskoj četvrti gdje je živjelo nekoliko generacija Margitine porodice među kojima i njen otac Hoakin, samouki slikar koji je svoje radove potpisivao umjetničkim imenom Pastinski.

Fotograf Đuzep Marija de Ljobet "vodi publiku kroz svaku sobu i svaki ugao stana, prateći protok vremena od dana kada je Hoakin napunio 78 godina i kada je rođen Pastinski" i na taj način posjetioci imaju priliku da "žive posljednje dane u stanu, posljednje sate i trenutak selidbe".

Đuzep Marija de Ljobet (51) koristi fotografiju kao materijal za vizuelnu rekonstrukciju svog okruženja, a kroz ovu izložbu želi da prikaže stambenu krizu u Barseloni kroz fotografije nastale 2014. godine.

Autor je fotografskih instalacija u specifičnim prostorima kao što su Ogledni zatvor u Barseloni, a izlagao je i na festivalima kao što su DOCfield i Revela-T.

Izložbu na srpskom i španskom jeziku organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedjelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije