Vizuelna umjetnost

Izložba posvećena klavijaturisti kultnih EX-YU bendova (FOTO)

Izložba posvećena klavijaturisti kultnih EX-YU bendova (FOTO)
Izložba posvećena klavijaturisti kultnih EX-YU bendova (FOTO)

BEOGRAD - Izložba "Iza horizonta" otvorena je večeras u Mikser House-u u susret istoimenom koncertu u čast muzičaru Lazaru Ristovskom, koji će biti održan 9. novembra u Sava centru.

"Sticajem okolnosti Laza i ja smo isto godište, na neki način smo stupili na scenu u isto vreme, ja kao mladi saradnik emisije ''Veče uz radio'', a Laza kao perspektivni klavijaturista, koji je svirao u grupi ''Bezimeni'', koji je sa samo 17 godina, kao neko ko se pojavio na sceni bio zaista kompletan muzičar", rekao je muzički kritičar Petar Janjatović.

Janjatović se sjeća, da je Ristovski jako mlad "uletio" u veoma bitne sastave kao što su "Smak" i "Bijelo dugme" i dodao da je postigao ozbiljnu karijeru i da je jednostavno odrastao u javnosti.

Nevjerovatna je količina ploča u čijem stvaranju je on učestvovao, rekao je Janjatović i dodao da je bio jedan od onih ljudi koji su uvijek nasmijanii.

"Kao afirmisani klavijaturista", kako ga se sjeća basista "Yu grupe" Žika Jelić, Ristovski je bio muzičar koji vlada "Hammond" orguljama, rekao je Jelić.

"Učinio je mnogo i u vreme jugoslovenskog i u vreme srpskog rokenrola", rekao je Jelić.

Pored mnogih istaknutih muzičara jugoslovenske scene koji su prisustvovali ovoj izložbi, klavijaturista Aleksandar Saša Lokner je rekao da su Laki i on jedno vrijeme vozili "bajseve" od Zemunskog keja do Ušća i da su na tom putu skovali plan i snimili zajednički album.

Izložba će biti otvorena do 9. novembra, a posjetioci će imati priliku da vide 25 fotografija iz različitih životnih perioda ovog istaknutog muzičara, kao i instrumente koji su bili dio scenografije i koncerata grupe "Smak" i "Bijelo dugme".

Autorski, umjetnički video radovi Ivana Grlića, prate ovu izložbu, a određene sekvence tih radova će se naći u dokumentarnom filmu "Iza horizonta" posvećene ovom umjetniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije