Vizuelna umjetnost

Na izložbi "Tela i prostori" 96 crteža evropskih umjetnika

Na izložbi "Tela i prostori" 96 crteža evropskih umjetnika
Foto: Narodni muzej Srbije | Na izložbi "Tela i prostori" 96 crteža evropskih umjetnika

BEOGRAD - Narodni muzej Srbije u Beogradu priredio je povodom dana svog osnivanja izložbu "Tela i prostori", sa crtežima iz svoje zbirke stranih umjetnika, među kojima su i djela Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnijih, ali i onih manje poznatih umjetnika.

Postavka sadrži 96 djela evropskih umjetnika iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Nizozemske i Belgije, koji su stvarali u okviru umjetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde. Riječ je o periodu od četvrte decenije 19. vijeka do pete decenije 20. vijeka, prenosi SEEcult.

Ideja izložbe, čija je autorka Dragana Kovačić, jeste da se prikaže na koji način su tijelo i prostor, dvije velike i konstantne teme evropske vizuelne umjetnosti, bile tumačene u vremenima u kojima se bitno mijenjao odnos prema čovjeku i okolini. Poseban je naglasak na mediju crteža, koji obuhvata različite tehnike i formate, od malih, usputnih zabilješki, do završenih, autonomnih djela velikog formata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije