Vizuelna umjetnost

Na lokalitetu Skelana nova arheološka otkrića

Na lokalitetu Skelana nova arheološka otkrića
Na lokalitetu Skelana nova arheološka otkrića

SREBRENICA - Na lokalitetu Skelana posljednjim arheološkim istraživanjima, koja će biti završena sutra, došlo se do novih otkrića iz praistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog perioda.

Vođa istraživačkog tima, arheolog iz Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je da su na nalazištu "Brankova njiva" na obali Drine otkriveni objekti, odnosno kanal koji asocira na postojanje termi, a novootkriveni ostaci te građevine pokazuju da je imala podne mozaike.

"Pronašli smo dva sloja keramičkih podnih mozaika, što je rijetkost, i to govori da je zgrada obnavljana i da je pripadala moćnim vlasnicima. Otkriven je i freskomalter na zidovima, što ukazuje da su i oni bili oslikani i potiču sa kraja drugog i trećeg vijeka", navela je Grujićeva.

Ta građevina imala je i podno grijanje-hipokaust.

Grujićeva kaže da se otkriveni odvodni kanal popločan keramičkim pločama-tegulama nalazi na lokaciji praistorijske kuće čiji su tragovi, takođe, otkriveni, a uz nju je pronađena i jama iz ranog srednjovjekovnog perioda u kojoj je iskopana fibula-kopča u obliku ptice, izrađena od gvožđa i ukrašena zlatnim limenim repom i kljunom.

Ona je istakla da su, prema ovim nalazima, na tom lokalitetu na maloj površini od 250 metara kvadratnih pronađeni tragovi praistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog života na terasi iznad korita Drine, što je rijedak primjer u arheologiji.

Na nalazištu rimskog imperatorskog grada "Municipijum malverzacijuma", koji je dobio status grada u prvom vijeku takođe, ali je potvrda iz drugog vijeka, vršena su istraživanja i otkriveno da se na lokaciji bivšeg zadružnog doma nalaze ostaci starije građevine koja je podvučena pod otkrivene rimske građevine koja je primitivnije građena u odnosu na luksuzne rimske objekte.

Ta zgrada je iz drugog i početka trećeg vijeka.

Tu je otkriven i kovani novac iz vremena cara Trajana i Antonina Pija, kao i brojni keramički fragmenti, ali i neki metalni predmeti.

Grujićeva smatra da je ovaj rimski grad izgrađen prije početka eksploatacije rude sa ovih prostora i da su Rimljani pokorili domorodački narod - Dindare nakon čega je ova oblast postala dio rimske imperije.

"Prvo su napravili grad da bi omogućili bezbjednu eksploataciju i prevoz rude sa prostora tadašnje Domavije, današnje Srebrenice u Sirmijum i dalje. Otkriveni su ostaci dvije javne zgrade iz trećeg vijeka i očekujemo u narednim istraživanjima da otkrijemo još prostorija koje su činile taj grad", rekla je Grujićeva.

Pronađeni su i brojni rimski keramički ostaci na ovom lokalitetu, a podni mozaik površine 40 metara kvdratnih, koji je otkriven 2008. godine pod rukovodstvom arheologa Mirka Babića iz Bijeljine, novim istraživanjima uvećan je na 140 metara kvdratnih.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum-Skelani" Svjetlana Marković rekla je danas da se sutra završavaju arheološka istraživanja i da se pristupa zaštiti nalazišta u skladu sa propisima iz ove oblasti uz nadzor stručnog predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske LJubice Srdić.

"Nastavak i proširenje istraživanja rimskog grada na lokalitetu bivšeg zadružnog doma omogućilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobravanjem 90.800 KM za te radove iz republičkog Razvojnog programa, dok je 14.000 KM za istraživanja na lokalitetu `Brankova njiva` obezbijedilo Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija BiH", pojasnila je Markovićeva.

Ona je istakla da je raspisan tender za izradu projekta za natkrivanje otkrivenih rimskih podnih mozaika i ostataka rimskog grada, za šta je 60.000 evra obezbijedila Ambasada NJemačke u BiH, i izrazila očekivanje da će ti radovi biti izvedeni iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije