Vizuelna umjetnost

Neobičan projekat na plaži u Kini: Galerija nastala u pješčanoj dini

Neobičan projekat na plaži u Kini: Galerija nastala u pješčanoj dini
Foto: Ilustracija | Neobičan projekat na plaži u Kini: Galerija nastala u pješčanoj dini

ĆINHUANGDAO - Pekinški arhitektonski biro "OPEN Architecture" završio je projekat muzeja u pješčanoj dini na plaži Ćinhuangdao u istoimenom gradu na sjeveroistoku Kine.

Na mirnoj obali zaliva Bohai u Kini, otvoren je neobičan muzej "Ucca". Arhitektonski biro "OPEN Architecture", na čelu s Li Huom, posvetio je tri godine eksperimentalnom projektu.

Deset galerija i kafića smješteno je doslovno pod slojem pijeska, u zgradi koja podsjeća na pećinu - najraniji oblik skloništa za ljude.

"Zidovi drevnih spilja služili su kao platno za prva umjetnička djela", dodaje Li Hu.

Okrugli otvori sa različitih strana zgrade puštaju prirodno svjetlo i pružaju fantastičan pogled na nebo i more koji tokom dana mijenjaju boju. Krov zgrade je prekriven pijeskom, što omogućava da se ljeti unutrašnjost hladi.

Prva izložba "After Nature" otvorena je za javnost u septembru ove godine. Uskoro planiraju izgraditi još jednu umjetničku galeriju bliže moru, koja će istovremeno služiti kao rezidencija umjetnicima i kreativnom studiju tokom oseke.

Poštovanje prema prirodi se pokazuje ne samo u jedinstvenom odnosu zgrade prema okolini, već i u njenim naporima ka održivosti. Otvori u zgradi, svaki s različitim orijentacijama i veličinom, uokviruju promjene izraza mora i neba tokom cijelog dana, kao i prirodno osvjetljenje za muzejske prostore u svako doba godine.

"Krov koji je prekriven pijeskom znatno smanjuje ljetno toplotno opterećenje zgrade, a niskoenergetski sistem toplinske pumpe sa zemaljskim izvorima bez emisija zamjenjuju tradicionalnu klimatizaciju, tako da je temperatura u unutrašnjosti galerije veoma prijatna", objasnio je Li Hu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije