Vizuelna umjetnost

Otvaranje izložbe "Svetislav - Tisa Milosavljević, ban i ministar"

Otvaranje izložbe "Svetislav - Tisa Milosavljević, ban i ministar"
Otvaranje izložbe "Svetislav - Tisa Milosavljević, ban i ministar"
Milan Rakulj

BANJALUKA - Boravio je u Banjaluci svega četiri i po godine, a ovom gradu ostavio je više nego iko i prije i poslije njega - dao mu je identitet. Riječ je o prvom banu Vrbaske banovine Svetislavu - Tisi Milosavljeviću, u čast kojeg će gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović večeras u 18 časova otvoriti izložbu u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Izložba je prošlog mjeseca bila otvorena u Nišu, rodnom gradu bana Vrbaske banovine u periodu novembar 1929 - april 1934, a identična postavka pod nazivom "Svetislav - Tisa Milosavljević, ban i ministar" autorke Verice M. Stošić biće otvorena u Banjaluci povodom Spasovdana, krsne slave grada.

"Izložba prezentuje bogat, dinamičan i sadržajan životni put Svetislava - Tise Milosavljevića. Izložbeni eksponati obuhvataju sve periode života i djelovanja njegovoga. Porijeklo, rođenje, odrastanje, školovanje, porodični život, vojnu, ministarsku, banovsku struku, penzionerske dane i pisano stvaralaštvo", kazala je za "Nezavisne" Verica M. Stošić, pomoćnica direktora Arhiva Republike Srpske. Pored građe Arhiva Republike Srpske, autorka je koristila građu Arhiva Jugoslavije, Vojnog arhiva Srbije, Istorijskog arhiva u Nišu, Železničkog muzeja u Beogradu, Arhiva Bosne i Hercegovine i Muzeja Republike Srpske.

"Bogata i sadržajna arhivska, muzejska i bibliotečka građa dala nam je mogućnost da pokušamo širem banjalučkom građanstvu prezentovati dio velikog istorijskog doprinosa Svetislava - Tise Milosavljevića u novijoj istoriji Banjaluke i Bosanske Krajine", naglasila je Stošićeva, koja je za ovu izložbu pripremila 20 panoa i 105 izložbenih eksponata. Ona je podsjetila da se Arhiv Republike Srpske već 22 godine u kontinuitetu bavi životom i djelom bana Milosavljevića u dva osnovna segmenta arhivske djelatnosti - kulturno-prosvjetnom i izdavačkom.

Svetislav  - Tisa Milosavljević (Niš 1882 - Beograd 1960) stigao je u Banjaluku vozom 8. novembra 1929. bez ikakve pompe i pratnje. Odmah je zapazio da u gradu vlada mrtvilo koje ga podsjeća  "na palanke u brdima, a ne na grad od 20.000 stanovnika". Po odlasku 1934. iza njega su, između ostalih, ostale zgrade Banske palate (danas Gradska uprava), Banski dvor, Narodno pozorište, park sa imenom i spomenikom Petra Kočića. Posljednji put posjetio je Banjaluku baš na Spasovdan 1939. kada je kumovao osveštavanju hramu Svete Trojice (danas hram Hrista Spasitelja).

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije