Vizuelna umjetnost

Rad Banjalučanke Saše Tatić dio izložbe u Londonu

Rad Banjalučanke Saše Tatić dio izložbe u Londonu
Foto: NN | Rad Banjalučanke Saše Tatić dio izložbe u Londonu
Nevena Vržina

BANJALUKA - Težnja da se pridruže sistemu svjetskog tržišta, i pored svih poteškoća s kojima se susreću, iz dana u dan sve više polazi za rukom domaćim i regionalnim umjetnicima. Dokaz za to je i izložba "Heterotopija" grupe savremenih umjetnika iz regiona koja ovih dana privlači pažnju posjetilaca Srpske kuće u Londonu.

Među umjetnicima čiji je rad izložen je i Saša Tatić, umjetnica iz Banjaluke, koja je trenutno na master studijima u Njemačkoj.

Ona je u razgovoru za "Nezavisne" kazala da je njen rad "The Bedrock" performansvideo predstavljen kroz fotografije i dokumentacioni materijal akcije.

"Riječ je o radu koji je svojim sadržajem i realizacijom zahtijevao angažman uže porodice i bliskih prijatelja i bavi se pitanjima tradicije, nasljedstva, te geografskog i ličnog pozicioniranja prilagođenog normama i mogućnostima koje uslovljava trenutno vrijeme", navela je ona.

Postavka je realizovana u organizaciji Udruženja "Contemporary Balkan Art" (CoBA), a predstavlja oživljavanje jednog izmještenog lokaliteta i njegovu ponovnu aktuelizaciju. Riječ je o umjetnicima koji preispituju pojave i diskurse relevantne za prepoznavanje različitih tokova unutar srpske i regionalne umjetničke scene i koji doprinose sveukupnom razvoju vizuelne umjetnosti.

Govoreći o pojmu regionalna ili svjetska umjetnost, Tatićeva dodaje da umjetnost ne treba tako da se kategoriše.

"Sam sadržaj izložbe zapravo omogućava vidljivost umjetničke scene naših prostora u smislu doprinosa razumijevanju njenih aktuelnih društvenih pitanja, jer je organizovana na lokalitetu koji nije izvorno područje na koje se većina radova referiše. U tom pogledu zalaganje Udruženja CoBa, koje je zaslužno za konceptualno objedinjenje i organizaciju izložbe, ne smije da se zanemari", istakla je Tatićeva.

Pored Tatićeve, u Londonu se mogu pogledati i radovi Lidije Delić, Aleksandra Dimitrijevića, Nemanje Golijanina, Nine Ivanović, Tadije Janičić, Žolta Kovača, Ive Kuzmanović, Petra Mirkovića, Nemanje Nikolića, Selme Selman, Marije Šević i Emira Šehanovića.

S obzirom na to da je, kada je njena umjetnost u pitanju, Tatićeva okrenuta modernim medijima, navodi da se video, kao umjetnički medij, javio kao odgovor na razvoj tehnologije i inkorporiranje mogućnosti koje je tehnologija omogućila.

"Kako se u svim drugim životnim i kulturološkim oblastima bilo kakav napredak i razvoj prihvata prirodnim tokom, smatram da se i u polju videoumjetnosti dešava isto iako na nekim prostorima možda sporije nego u drugim", navela je ona. Dodaje da što se tiče shvatljivosti umjetnosti izražene kroz video, to najčešće ostaje na individualnom nivou.

"Mislim da u tom pogledu prihvatljivost, koja je vremenom neminovna, igra važniju ulogu", zaključila je ona.

Izložba "Heterotopija" predstavlja i značajan korak ka povezivanju autora čiji rad može biti značajan doprinos za razumijevanje aktuelnih društvenih pitanja, a može se pogledati do 22. jula.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Umjetničke fotografije iz 50 zemalja u Art dvorištu
Vizuelna umjetnost

Umjetničke fotografije iz 50 zemalja u Art dvorištu

Ekshumirano tijelo Salvadora Dalija
Vizuelna umjetnost

Ekshumirano tijelo Salvadora Dalija

Pronađene tri od pet ukradenih slika Frensisa Bejkona
Vizuelna umjetnost

Pronađene tri od pet ukradenih slika Frensisa Bejkona

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu
Vizuelna umjetnost

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu

Najčitanije