Vizuelna umjetnost

U Prijedoru otvorena izložba "Boško Karanović - grafike"

U Prijedoru otvorena izložba "Boško Karanović - grafike"
Foto: Ilustracija | U Prijedoru otvorena izložba "Boško Karanović - grafike"

U Spomen-kući Stojanovića u Prijedoru sinoć je otvorena likovna izložba "Boško Karanović - grafike", kojom se prijedorskoj publici predstavlja jedan od rodonačelnika moderne grafike na ovim prostorima, porijeklom iz Bosanske Krupe.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da su na ovoj izložbi predstavljeni radovi iz svih faza Karanovićevog grafičkog opusa, tako da se ona može posmatrati i kao jedna mala retrospektiva njegovog grafičkog djelovanja koje obuhvata period od kasnih četrdesetih do sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

"Zahvalnost za ovu izložbu dugujemo Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje u Bosanskoj Krupi za ustupanje dijela zbirke od 110 grafika Boška Karanovića koja je 2011. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a dio radova za ovu izložbu pozajmljen je iz Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad", istakao je Radonjić. 

Autor izložbe Aleksa Milić, koji je kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare, istakao je da je izloženo 55 Karanovićevih grafika. 

"Karanović je sa još nekolicinom kolega osnovao 1949. godine čuveni `grafički kolektiv`, doprinoseći tako uspostavljanju visokog standarda u oblasti grafike na ovim prostorima što podrazumijeva visoko poštovanje tradicije i klasičnih sredstava grafičkog medija, tačnije sve ono što će se kasnije vezivati uz pojam beogradske grafičke škole", istakao je Milić otvarajući izložbu. 

Boško Karanović je rođen u Bosanskoj Krupi 1924. godine, a slikarstvo je diplomirao 1948. u klasi Marka Čelebonovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje je godinu dana kasnije i specijalizovao grafiku i potom pune četiri decenije nije odvajao prosvjetni rad od umjetničkog djelovanja. 

Umro je 2009. godine u Beogradu. 

Ova izložba, kojom je završeno obilježavanje Dana grada Prijedora, biće otvorena do 14. juna u Spomen-kući Stojanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije