Vizuelna umjetnost

Umjetnine iz dinastije Ming u MSU RS

Umjetnine iz dinastije Ming u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Umjetnine iz dinastije Ming u MSU RS

BANJALUKA - Umjetnički predmeti od bijelog porcelana iz okruga Dehua u Narodnoj Republici Kini, biće predstavljeni u ponedjeljak u 12 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovaj jedinstveni bijeli porcelan, kako su saopštili iz Muzeja, proizvodi se u gradu Dehua na jugoistoku Kine.

"Počeci njegove proizvodnje sežu u vrijeme dinastije Ming (1368 – 1644). Na evropsko tržište se pojavljuje tokom 18. i 19. vijeka. Posebne karakteristike ovog porcelana jeste ta da sadrži veoma malu količinu oksida gvožđa, što znači da može da se peče do tople bijele ili boje slonovače, saopštili su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, uz napomenu da događaj realizuju u saradnji sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjoj Luci.

Dodaju da takođe postoje mnoge razlike u ranim i kasnim primjerima porcelana iz Dehua. 

"Posebno u njegovom obiliku, težini, boji glazure i načinu prelamanja svjetlosti. Iz perioda Ming ere porcelan ima kremastu glazuru i ponekad ružičastu providnost, predmeti iz prelaznog perioda pokazuju nijansu između blijedo žute i blijedo krem, dok predmeti napravljeni u 19. vijeku i kasnije obično imaju prozirnu bijelu glazuru", navodi se u saopštenju.

Na događaju će, kako je najavljeno, govoriti i profesori sa Instituta za kulturno nasljeđe iz Dehua Čen Đengdžong i majstor keramičke umjetnosti sa Instituta za keramiku iz dinastije Ming Dženg Ćinghai.

Oni će prisutnima govoriti o kineskoj umjetnosti pravljenja keramike i predmeta od bijelog porcelana, kao i okrugu Dehua i njegovima pećima, koje je u svijetu poznato kao centar proizvodnje bijelog porcelana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije