Jet set

Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba

Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba
Foto: Agencije | Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba

Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardašijan, rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil", koji se održava sljedećeg vikenda u Beogradu.

Autentična zvijezda jugoslovenske kinematografije svojim ulogama je obilježila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umjetničke scene. Mira Furlan već godinama živi u SAD, gdje je ostvarila nekoliko uloga, među kojima se izdvaja ona u holivudskom serijalu "Babilon 5".

Glumica u Los Anđelesu predaje na Odsjeku "Liberal art and science" njujorške Akademije za film. Mira Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih dijelova svijeta.

"Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Saudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični", kaže Mira Furlan.

Prema njenim riječima, studenti joj daju uvid u svijet novih tehnologija i socijalnih medija.

"To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam deo takozvanog "liberal art & science" odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati", kazala je Mira Furlan.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

"Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti?", kaže Mira Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

"Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posleratnih godina. Setila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dela sebe i nekog vremena koje je zauvek izgubljeno", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije