Jet set

Nihad Alibegović: Više volim pjevati nego jesti

Nihad Alibegović: Više volim pjevati nego jesti
Nihad Alibegović: Više volim pjevati nego jesti

Folk pjevač Nihad Alibegović posljednja dva mjeseca bez predaha promoviše svoj novi, deseti album, jedinstvenog naziva "Nihad Alibegović".

Ovaj poznati interpretator narodne muzike zbog odricanja koja su potrebna da bi se napravila poštena pjevačka karijera, svaki dan je u drugom gradu ili državi.

Kaže da je zbog prirode posla njegov život praktično na točkovima, ali da je najrahatniji kada uzme mikrofon u ruku i zapjeva. Alibegović priznaje i da mu je žao što nije završio studij matematike na kojem je, prije nego što se otisnuo u pjevačke vode, položio tri ispita.

"Naporno je kad ste stalno na točkovima, ali ja to sve uspijem da uskladim. Kada sam u nekom gradu, ukoliko ću ostati nekoliko sati, odmorim se, odspavam sat ili dva. Ako ostajem jedan dan, onda napravim sebi razonodu. Mogu da se pohvalim da kada je u pitanju moja energija, imam mnogo snage. Nije mi ništa mrsko. Nekad mi se dese teški i naporni dani, to je kada uzastopno u jednom periodu imam koncerte u različitim gradovima. Ali, sve ja to bez problema stignem. I kada dođem kući obavezno sebi priuštim nekoliko sati sporta što me preporodi", objašnjava Alibegović.

NN: Kojim sportom se rekreirate?

ALIBOGEVIĆ: Redovno igram fudbal sa svojom rajom, zatim igram košarku, tenis, kik-boks. Volim sport, pa nekad izgleda kao da se pripremam za Olimpijadu.

NN: Nedavno ste objavili deseti album. Izdvojila se pjesma "Burma", koja je postala hit u BiH. Šta sve planirate u okviru promocije ovog albuma?

ALIBEGOVIĆ: Pošla su dva mjeseca kako je album u prodaji. Zadovoljan sam, jer sam ga radio sa starim saradnicima. Čuo sam i ja od raje da se pjesma "Burma" izdvojila i to mi je posebno drago. Kad tek izađe album obično se da prioritet jednoj pjesmi. Od nečega se mora krenuti, međutim, na mojim nastupima pored "Burme" publika traži i druge pjesme, što me čini zadovoljnim. Do 20. avgusta sam sa nastupima "pun kao šipak". A poslije toga planiram da odem s porodicom na odmor.

NN: Gdje planirate provesti godišnji odmor?

ALIBEGOVIĆ: Zadnje dvije godine bio sam u Baškoj Vodi. Prelijepo je. Blizu su Brela i sve je čisto. Možda ove godine odemo negdje vani. Najviše bih volio da odem na krstarenje Nilom. Čuo sam da je to fenomenalno.

NN: Da li je težak Vaš posao?

ALIBEGOVIĆ: Mogu reći da jeste. Ali, meni je užitak pjevati i komunicirati sa rajom. Volim svoj posao. Više volim pjevati nego jesti. Ne postoji grad u BiH, u Evropi i u svijetu koji nisam obišao sa pjesmom. U svakom gradu imam prijatelja koji me uvijek lijepo dočekaju.

NN: Može li se reći da biste bili profesionalni sportista da kojim slučajem niste pjevač?

ALIBEGOVIĆ: Da se ne bavim ovim poslom, garantujem da bih bio fudbaler. Ili, recimo, sportista u borilačkim vještinama. Kada sam tek došao iz Gornjeg Vakufa u Sarajevo, trenirao sam džudo u Željezničaru. Možda bih bio i profesor matematike. Po dolasku u Sarajevo upisao sam Prirodno-matematički fakultet, Odsjek matematika. Položio sam tri ispita. Međutim, počeo sam sa muzičkom karijerom.

NN: Da li Vam je žao što niste na kraju završili fakultet?

ALIBEGOVIĆ: Jeste. Uspješan sam u svom poslu pa se pokazalo da, u suštini, nisam pogriješio. Ali, matematiku sam uvijek volio. Volio bih da sam je završio, pa makar ne radio kao profesor. Kada spomenem matematiku dešava mi se da me zezaju da dobro računam kad pogađam tezge.

NN: Često idete na turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi. One znaju potrajati mjesec dana. Šta Vam na tim turnejama najviše nedostaje?

ALIBEGOVIĆ: Prvih deset dana mi fali kućna atmosfera, porodični ručak. Ali, te turneje organizujem tako da spojim ugodno s korisnim. Napravim ih tako da se osjećam kao turist. Obilazim znamenitosti, slikam se i kupujem suvenire. Recimo, kada sam bio u Australiji išao sam na Zlatnu obalu. Za nju kažu da je kraj svijeta. Čovjek kad stane, pa pogleda u okean, ima osjećaj da se spojio sa nebom. Na ovoj obali je smješteno najpoznatije surfalište. Nisam želio da gubim vrijeme na kupanje u okeanu. Više volim da gledam znamenitosti. Iznajmili smo brodicu, pa smo obilazili dio Zlatne obale na kojoj su smješteni najbogatiji. S te brodice smo gledali te privatne kuće i posjede sa marinama gdje su smješteni gliseri, brodovi. Obilazio sam muzeje, slikao se sa voštenim figurama. Recimo, slikao sam se sa najvećim čovjekom na svijetu, pa zatim sa najdebljim. Mnogo sam toga obišao. Uživam u turnejama.

NN: Možemo li uskoro očekivati i Vaš veliki koncert u Sarajevu?

ALIBEGOVIĆ: To je krupan zalogaj i mnoge stvari, kada je u pitanju organizacija, moraju da se uklope. To su velika ulaganja i obaveze. Radi se sistemski, a treba imati dobrog menadžera i sponzore. Neophodno je, dakle, da se priča o tomu koncertu i, na kraju krajeva, treba ispuniti "Zetru" ili "Skenderiju". Možda ću sljedeći album, za tri godine, ozvaničiti tim velikim koncertom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije