Jet set

Skandali Roberta Kavalija: Jedan dizajn izazvao proteste islamske zajednice

Skandali Roberta Kavalija: Jedan dizajn izazvao proteste islamske zajednice
Foto: Twitter / Printscreen | Skandali Roberta Kavalija: Jedan dizajn izazvao proteste islamske zajednice

​Roberto Kavali, kao i mnogi drugi poznati dizajneri, imao je svoj dio kontroverzi i skandala tokom svoje karijere.

Kavali se suočavao s nekoliko pravnih bitaka vezanih za intelektualnu svojinu. Tako je 2004. godine, umjetnica iz Sjedinjenih Država podnijela je tužbu protiv njega tvrdeći da je neovlašteno koristio njen dizajn za izradu svojih proizvoda, međutim, slučaj je riješen van suda.

Takođe, postojale su povremene optužbe na račun Kavalijevih radnih praksi, uključujući izvještaje o nepravičnom tretmanu radnika u proizvodnji. Ove optužbe su uticale na njegov javni imidž, iako konkretne posljedice nisu bile značajne jer je Roberto praktično bio nedodirljiv.

Kavali je bio poznat kao ljubitelj životnja, makar se tako predstavljao svijetu, ali ipak je često koristio životinjske printove i pravo krzno u svojim kolekcijama, što je privuklo kritike od strane organizacija za zaštitu životinja, kao što su PETA i druge slične grupe.

Aktivisti su mu zamjerili što promoviše upotrebu pravog krzna, navodeći etička pitanja vezana za dobrobit životinja.

2014. godine, Kavali je bio glavni uzrok protesta zbog logotipa koji je neki smatrali sličnim simbolu "sukun", koji se koristi u islamskoj umjetnosti. Grupa studenata izazvala je društveni pritisak putem kampanje na društvenim mrežama, što je dovelo do povlačenja spornih proizvoda, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije