Ljubav i seks

Bizarni savjeti: Kako voditi ljubav prema vodiču iz 1936. godine

Bizarni savjeti: Kako voditi ljubav prema vodiču iz 1936. godine
Bizarni savjeti: Kako voditi ljubav prema vodiču iz 1936. godine

Prije 80 godina nastala je knjiga "Kako voditi ljubav" namijenjena muškarcima, prepuna savjeta kako zavesti ženu. Neki od njih i danas važe, ali većina je bizarna i zastarjela.

Prvo i osnovno, niko 1936. seks nije nazivao tako već - vođenjem ljubavi, a i taj romantizovani čin je sam po sebi bio tabu tema.

U vodiču ima više riječi o zavođenju, a manje je praktičnih savjeta za seks. Izdavač je Franklin Publishing, a zanimljivo je uporediti tadašnje savjete s današnjim.

"Postoji razlika između ponašanja muškarca i ponašanja žene prema vrhuncu ljubavi. Žena, iako je jednako tjeskobna i uzbuđena u vezi sa time kao muškarac, nikad ne smije da izda svoja osjećanja i uvijek treba da bude pasivna. Muškarac, koji uvijek mora da bude aktivan partner, je taj koji vodi ljubav sa ženom. On lovi ženu koja je stvorena tako da mora da bude lovljena. Nečiji uspjeh u ljubavi sasvim zavisi od razumijevanja ovog osnovnog odnosa."

Takođe, u knjizi se upozorava na "preokrenuti odnos", u kojem je žena aktivnija i pokazuje inicijativu.

"U obrnutom odnosu, gdje je žena fizički superiorna u odnosu na muškarca, ne postoji samo odsutstvo istinske ljubavi već je takav odnos zaista nerazuman."

U vodiču se svakako savjetuje ženama da budu "teško osvojive" i igraju igru "toplo-hladno".

"To se direktno odnosi na ženinu čednost, njenu stidljivost. Riječ je o igrama u kojima ona naizgled odbija muškarca, ali ga zapravo privlači. Žena intuitivno shvata da, da bi bila poželjnija za muškarca, mora da bude manje dostupna. Drugim riječima, ona mora da uspostavi odnos lovca-lovine između njih, to je njen zadatak."

Neki od neobičnijih savjeta govore o tome kako "satjerati damu u ćošak".

"Samo budala bi iznenada napala ženu poljupcem dok udobno sjedi na sofi. Prirodno, prva stvar koju bi muškarac trebalo dauradi je da sjedne na samu ivicu sofe, do naslona, i sjedne pored nje. Na taj način ona ne može da pobjegne od njega kada postane ozbiljan u svojim namjerama... Ako se ona trzne, zakuka ili nešto tome slično, ne brinite. Pridržite je, lagano mazeći po ruci i govoreći nježne i umirujuće riječi."

U slučaju da djevojka noktima ogrebe muškarca po lucu ako je pokuša da je poljubi, onda bi on trebalo da:

"Počnite da se izvlačite iz loše situacije. S takvim djevojkama je bolje ne petljati se, kao ni ljubiti ih."

Istorijski kontekst je važan, ali knjiga je stara manje od jednog vijeka, što znači da su se savjeti odnosili na generacije naših baka i deka. Uprkos svojoj neobičnosti, ovaj priručnik odličan je prikaz nekadašnjih shvatanja.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije