Ljubav i seks

Da li vjernici mogu imati intimne odnose tokom Vaskršnjeg posta

Da li vjernici mogu imati intimne odnose tokom Vaskršnjeg posta
Foto: Pexels | Da li vjernici mogu imati intimne odnose tokom Vaskršnjeg posta

Vaskršnji post važi za najstroži i mnogi su u dilemi da li su dozvoljeni intimni odnosi, a mišljenje nije isto kod svih.

Teolog Miloš Stojković objasnio je jednom prilikom za Kurir da je važno da, pored posta hranom, postimo i djelima, jer samo ako "postimo i djelima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni."

"Uzalud je da postimo hranom, a da, na primjer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čovjeka, ne može voljeti ni Boga. Važno je da vjernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne mijenjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu", naveo je Stojković.

Vjerski analitičar Draško Đenović smatra da bi idealno bilo da se vjernici tokom posta odreknu alkohola i cigareta.

"Seksualni odnosi nisu zabranjeni, pojedini kažu da se treba uzdržavati. Suština posta nije u suzdržavanju od hrane, kao što većina ljudi misli, nije post dijeta. Suština je da prosvijetlimo naše misli. Ništa nećemo dobiti time ako samo promijenimo ishranu, nije suština odreći se samo mesa već i nekih djela, recimo interneta, serija... Džabe vam post ako kod kuće bijete ženu i djecu!", naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije