Ljubav i seks

Povratak romantike na velika vrata

Povratak romantike na velika vrata
Povratak romantike na velika vrata

Ljubav je nalik na vodu. Ako je nešto ne uzburka, ona truli kao bara, citat je poznatog italijanskog pjesnika Artura Grafa, koji se može tumačiti i tako da romantične sitnice ili gestovi koje činimo za voljenu osobu održavaju "plamen" koji je najbitniji za opstanak veze ili braka.

Iako je u današnjem ubrzanom tempu života, kad imamo sve manje vremena, a sve više obaveza, svakodnevnoj borbi za egzistenciju i nagomilavanju problema teško misliti na romantiku, ipak, čini se, ona se polako vraća na velika vrata, a to posljednjih mjeseci pokazuju i romantični, hrabri potezi zaljubljenih širom BiH koji su oduševili javnost.

Tako je prije nekoliko dana Nikola Vranjković, član ANIP "Veselin Masleša" u Banjaluci, zaprosio u ranim jutarnjim časovima djevojku Kristinu Topić na staroj autobuskoj stanici, a zanimljivo je bilo što je bio obučen u narodnu nošnju i iznenadio je djevojku koja se tek vratila sa puta.

Društvo i podršku su mu pravili prijatelji iz "Masleše", koji su nastupali na Festivalu srpskog folklora na Kastelu.

A predrasude da su momci ti koji prvi prose djevojke srušila je hrabra Banjalučanka, koja je svog dečka početkom ove godine pitala da se "uda" za nju porukom na bilbordu kod Gimnazije.

"Saša, hoćeš li se 'udati' za mene? Beba je na putu, nemamo više šta čekati. Voli te tvoja Jelena!"

Jedan mladić je u februaru ove godine zaprosio djevojku putem displeja na vrhu "Avazovog" tornja u Sarajevu. A u junu je amfiteatar Politehničkog fakulteta u Zenici bio mjesto vrlo uzbudljivih stvari - od odbrana diplomskih radova pa do prosidbe. Anes Oparić iz Zenice odlučio je da nakon što njegova djevojka, Šemsa, završi izlaganje na odbrani diplomskog rada izvadi prsten i pita je da se uda za njega. Plan je sproveo u dogovoru sa dekanom fakulteta, a dobio je od voljene odgovor "da".

Takođe dešava se da mladići zaprose djevojke na nekom koncertu ili festivalu, pred publikom i uz omiljenu pjesmu.

Jedan Prijedorčanin je otišao "korak više", pa je zaprosio djevojku na Kozaračkom kamenu, odakle se kao na dlanu vidi Prijedor, i to dan uoči njenog 27. rođendana.

Ima još mnogo primjera, što samo dokazuje da se romantika izgleda vratila u modu, ali i svakodnevicu, na velika vrata.

ŠTA JE ROMANTIČNO: Važno je istaknuti da romantika nije pretvaranje, nego istinska želja da svog partnera obradujete, učinite ga srećnim i pokažete koliko vam je stalo.

Irena Đumić Jurić-Marijanović, psiholog iz Banjaluke, grupno-analitički psihoterapeut Centra za psihoterapiju "U povjerenju", kazala je kako je romantiku teško opisati, staviti u riječi.

"To je predivno osjećanje koje znaju svi oni koji su imali priliku iskusiti ga s voljenim osobama. Romantika podrazumijeva ljubav prema drugoj osobi, intimnost i stvarnu bliskost, te uživanje u ljepoti ovakvog odnosa", rekla je Jurić-Marijanovićeva.

Kada smo u romantičnom ljubavnom odnosu, onda želimo da to osjećanje što duže zadržimo i kod sebe i kod druge osobe.

Zato se u žargonu kaže da je romantična ona osoba koja se na određen način trudi oko svog partnera/partnerke, ugađa i čini ga/ju srećnom, naglasila je ona.

Romantiku, u ovom smislu, čine razne stvari, kojima osobi koju volimo pokazujemo to i trudimo se da ispunimo neke njene želje.

"Često je pojam romantike različit kod različitih osoba, a postoje i razlike kod muškaraca i žena, iako nikakve generalizacije nisu apsolutne. Žene vole da su muškarci džentlmeni, da im otvore vrata i pridrže jaknu npr., da budu brižni i nježni prema njima, večeru uz svijeće i cvijeće, zajedničke trenutke uz zalazak sunca, poneki stih, te poklone koji pokazuju trud da se pogodi šta je to što baš ona voli i želi", pojasnila je Jurić-Marijanovićeva.

Kaže da muškarci takođe vole nježnost i brigu, ali kod pokazivanja tih osjećanja su malo praktičniji, pa će oni uživati u omiljenom zajedničkom ručku, zajedničkim sportskim aktivnostima te svakodnevnim stvarima npr. zajedničkom gledanju filma.

Jurić-Marijanovićeva smatra da problem nastaje onda kada se držimo toga da je naše viđenje romantike ispravno pa se začudimo kad se naš partner tome ne obraduje.

"Mislim da romantika nije nestala, te da su romantični i muškarci i žene, svako na svoj način. U današnje vrijeme je romantika promijenila oblik, danas će mladim parovima biti romantičan neki stiker, lajk, screenshot ili emotikon na društvenim mrežama", pojašnjava ona.

LJUBAV ČINI PAŽNJA: Zbog toga, kazala je Jurić-Marijanovićeva, generalno, romantika nije izumrla, već je samo možda malo mijenjala svoj oblik kroz vrijeme, i za svakog je ona nešto drugo.

"Bitno je da imamo razumijevanja za te različitosti i da se u vezama trudimo da usrećimo voljenu osobu na način koji njoj odgovara.

Pažnja prema drugome i briga se uči kroz odrastanje i vaspitanje i sigurno je da će osobe koje rastu u porodicama punim topline, pažnje, brige i ljubavi i same prema drugima biti takve", naglasila je ona.

Kada je riječ o romantici, svaka druga osoba, kako su pokazala istraživanja, smatra kako se ona događa samo na početku veze. To je djelimično istina, no to stvarno ne treba da bude tako. Romantika ne mora imati povod, može biti bilo kada i na razne, maštovite načine.

Kada su u pitanju iskustva iz prve ruke, Dušan Krstić, Banjalučanin, kazao je kako on za sebe može reći da je romantičan jer je svojoj djevojci spremio romantično iznenađenje.

"Pozvao sam je da idemo negdje, ali joj nisam rekao kuda idemo. Prije toga sam kupio vino, kolega mi je pomogao da postavim sto i dvije stolice, na sto sam stavio sve čaše i vino, i prije nego što sam došao sa njom do tog mjesta kolega je upalio svijeće, naravno muziku sam isto prije toga spremio, ona se jako iznenadila i obradovala ovome jer nije očekivala", kazao je Dušan.

Dodao je još i da ne vole sve djevojke romantiku, kao i što ne može svaki momak biti romantičan, odnosno da svako to poima na svoj način.

Takođe, za pokazivanje romantike se ne mora čekati isključivo Dan zaljubljenih, već sitnicama možete sebi i partneru da uljepšate svaki dan, bilo da je u pitanju nježna poruka, romantična večera ili nešto treće.

Ljubavni citati

- "Možda je potrebno vratiti se na sam početak. Čuti prvobitnu riječ - LJUBAV, doživjeti je ponovo, istinski. Shvatiti je kao glavnog pokretača svijeta. Da nam ljubav bude put i da se više nikada ne izgubimo!" Meša Selimović

- "Ljubav je poput 'krivične prijave', a bol i patnja za voljenom osobom poput 'svjedoka'. Uzalud je tužiti nekoga ako nemaš svjedoka! Svaka tvrdnja se mora dokazati!" Rumi

- "Ljubav je sposobnost jednog čovjeka da daje, ne osvrćući se koliko dobija nazad. Najznačajniji i najmudriji dio jezika kojim svijet govori i koji svi ljudi na zemlji mogu razumjeti u svojim srcima, nešto starije i od ljudi, a što ipak svaki put istom snagom izbija bilo gdje kad se sretnu dva pogleda." Paulo Koeljo

- "Kad bi sve ostalo nestalo, a on ostao, ja bih još uvijek postojala; a kad bi on bio uništen, a svi drugi ostali, svijet bi mi postao sasvim tuđ, činilo bi mi se da nisam dio njega." Emili Bronte

- "A postoji li veća sila i veća molitva od ljubavi?! Njoj se sve prepreke predaju, ispovijesti darivaju, noći razdanjuju, nasilni poklanjaju, ledeni otapaju, glasni utišavaju..." Jovan Dučić

- "Jedino je ljubav prava, i jedino što vrijedi u životu je ljubav." Džon Lenon

- Šta ostaje kada prolazno prođe? Ljubav. Seren Kjerkegor.

U ubrzanom tempu života ipak ima vremena za ljubav i znakove pažnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije