Ljubav i seks

Raste broj polno prenosivih bolesti u Evropi

Raste broj polno prenosivih bolesti u Evropi
Foto: Pixabay | Raste broja spolno prenosivih bolesti u Evropi

LONDON - Polno prenosive zaraze intenzivirane su širom Evrope 2022. godine, a broj prijavljenih slučajeva gonoreje skočio je skoro za polovinu, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, objavljujući najnovije podatke.

Broj slučajeva sifilisa povećan je za 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na više od 35.000 zaraženih, a slučajeva klamidije za 16 odsto, na više od 216.000. Broj slučajeva gonoreje skočio je za 48 posto na više od 70.000.

"Brojke daju jasnu sliku, onu kojoj je potrebna naša hitna pažnja i djelovanje", kazala je direktorica ECDC Andrea Amon.

Neliječene zaraze mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući hroničnu bol, neplodnost i, kod sifilisa, neurološke i kardiovaskularne komplikacije.

"Broj slučajeva limfogranuloma venereuma (LGV) i kongenitalnog sifilisa, kada se infekcija prenosi s majke na fetus, takođe je naglo porastao", navodi ECDC, iako s nižih nivoa.

Stope polno prenosivih bolesti godinama rastu u brojnim zemljama, uključujući i Evropu, iako je to zaustavljeno pandemijom kovida jer je većina vlada uvela mjere socijalne izolacije, ljudi su ostajali kod kuće, a stopa prijavljivanja je opala.

Iza kontinuiranog rasta stoji niz razloga, naveo je ECDC, uključujući bolji nadzor i povećanje kućnog testiranja, kao i povećanje rizičnijeg seksualnog ponašanja.

"Skok u broju zaraza među mladim heteroseksualnim osobama prema najnovijim podacima, a posebno mladim ženama, mogao bi biti posljedica promjene seksualnog ponašanja nakon pandemije", navodi agencija EU, prenosi Fena.

Takođe je saopštila da još nema dokaza da je porast zaraza gonorejom uzrokovan rezistencijom na antimikrobne lijekove, ali je rečeno da će se to nastaviti pratiti. Amon je kazala da su brojke vjerovatno "vrh ledenog brijega" jer brojne zaraze ostaju neotkrivene.

Evropske zemlje moraju se fokusirati na testiranje, liječenje i prevenciju, kazala je ona, a pojedinci moraju poduzeti korake da se zaštite, posebno korištenjem kondoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije