Ljubav i seks

Redovan seks može da vam produži život za 10 godina

Redovan seks može da vam produži život za 10 godina
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Redovan seks može da vam produži život za 10 godina

Prema istraživanju neuropsiholog Dejvid Viks iz Edinburga, redovan seks pomažu prilikom otpuštanju hormona koji blagotvorno utiču na cijelo tijelo, od smanjivanja osjećaja bola, pa do smanjenje izloženosti kardiovaskularnim bolestima.

Polni odnosi se mogu smatrati i odličnim načinom fizičke aktivnosti koja jača mišiće i ubrzava srčani ritam i disanje, pa nas štiti od brojnih srčanih bolesti, piše „Psychology Today“.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 3.500 ljudi, otkrilo je kako upražnjavanje seksa tri puta nedeljno produžava život za čak deset godina.

Osim dužeg života, redovan i uzbudljiv seksualni život može žene i muškarce zaštititi od teških oboljenja poput raka dojke, raka prostate, kardiovaskularnih bolesti, ali i da smanji negativne učinke stresa, penosi „Blic“.

Odnosi smanjuju rizik oboljenja od raka dojke kod žena, jer se tokom polnoga odnosa luči hormon oksitocin, koji se inače pojačano luči za vreme porođaja i dojenja bebe.

Muškarce seks štiti od raka prostate, jer se ejakulacijom ‘čisti’ žlijezda prostate, jer se za to vrijeme izbacuju nakupljene kancerogene tvari, prenosi Borba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije