Ljubav i seks

Strast ili ljubav: Šest znakova da miješate ova dva pojma

Strast ili ljubav: Šest znakova da miješate ova dva pojma
Foto: Pexels/Ilustracija | Strast ili ljubav: Šest znakova da miješate ova dva pojma

Kako razlikovati snažnu privlačnost od pravog osjećanja ljubavi? Da li je to što osjećate strast ili ljubav? Postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju, a koji jasno razdvajaju to dvoje.

Uprkos činjenici da su strast i ljubav potpuno različita osjećanja, neki ljudi još uvijek ne razumije razliku između ovih pojmova, i često ih brkaju. Po pravilu, strast nastaje na početku veze, na krilima hormonskog talasa, a nakon što se hormoni vrate u normalu, između ljubavnika dolazi do vezivanja ili hlađenja.

Vezanost za partnera, zasnovana na želji da ga upoznamo, da mu se emotivno i psihički zbližimo, u suštini je ljubav. Koji su to znakovi da idealizujete partnera i vezu?

Kako otkriti da li je u pitanju strast ili ljubav?

1. Emocionalni rolerkoster

Ljubav (u poređenju sa strašću/privlačnošću/zaljubljenošću) je prilično dosadan osjećaj jer ne poznaje ni uspone ni padove. Ako vašu vezu karakterišu emocionalne promjene i takozvani rolerkoster, onda je najvjerovatnije u pitanju strast, a ne ljubav. Visok intenzitet osjećanja ljubavi, po pravilu, nije tipičan za sam početak veze.

2. Euforija

Prvo što razlikuje strast od ljubavi je emocionalni uzlet, intenzitet osjećanja i stanje euforije. Sve ovo je karakteristično za zaljubljivanje, koje preplavljuje osobu u prvoj fazi veze. Ako vam partner trećeg dana upoznavanja kaže da je lud za vama i kako želi da ostatak života provede s vama, najvjerovatnije je riječ o strasti i snažnoj privlačnosti, a ne o ljubavi.

3. Osjećanja brzo blijede 

Strast brzo prolazi, ljubav ostaje dugo. Ljubav je osjećanje koje sazrijeva godinama, kao dobro vino. Strast, nažalost, ne podnosi test vremena. Naravno, možete pokušati da ga periodično oživite uz pomoć emocionalnih zamaha – neki parovi to rade kada, na primjer, započnu skandale, spakuju stvari, raskinu, ponovo se okupe i tako dalje. Ali ljubav je kada su partneri bliski, osjećaju jedno drugo, zadržavaju želju za flertovanjem, komunikacijom i druženjem.

4. Sagledavanje odnosa kroz ružičaste naočare

Ako idealizujete partnera, a što se dešava kada sve gledate kroz ružičaste naočare, onda je najverovatnije po sredi strast. Po pravilu, osoba koja istinski voli, ne vidi samo dobre strane svog partnera, već i njegove mane. Trezven pogled na stvari je ono što razlikuje osobu koja voli od osobe koja je ludo zaljubljena. Tamo gdje je visoka idealizacija na početku veze, tamo je i razočaranje u partnera veće. I neminovno dolazi do raskida jer se partner drastično razlikuje od idealizovane slike koju ste kreirali. Ljubav je prije svega prihvatanje druge osobe.

5. Nedostatak duhovne povezanosti

Ljubav nije samo fizička, već i duhovna intimnost, jer se zasniva na povjerenju jedno u drugo, što omogućava partnerima da doživljavaju krize u odnosima, ali i dalje održavaju želju da budu bliski. U početnoj fazi veze, kada su partneri u stanju ljubavi i obuzeti strašću, nema potrebe za takvim povjerenjem, jer u ovoj fazi partneri doživljavaju intimnost uglavnom u intimnom kontekstu.

6. Impulsivne odluke

Kada doživljava strast, osoba ima tendenciju da donosi trenutne, spontane odluke "na osnovu emocija", koje su često pogrešne. Strogo govoreći, za ljubavnika je svijet ili crn ili bijel, a to se direktno odnosi na njegovog partnera i vezu. Jednostavan primjer: biti ljubomoran i ostaviti osobu bez pokušaja da razumije situaciju. Osoba koja voli, po pravilu, donosi zdrave odluke čak i kada nisu lake, prenosi Prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije