Ljubav i seks

Zašto je muškarcima seks slađi ujutru, a ženama uveče

Zašto je muškarcima seks slađi ujutru, a ženama uveče
Foto: Nezavisne/Arhiva | Zašto je muškarcima seks slađi ujutru, a ženama uveče

Muškarci se probude uznemireni, pa im je jutarnji seks odličan način da se opuste i smire.

Ali, žene često vole da imaju odnose uveče, kada imaju uslova da se opuste poslije napornog dana i obaveza u kući i oko djece. Zašto se to događa i kako taj sukob želja može da se riješi?

Razlika u nivou testosterona

Muškarci imaju nalet testosterona između šest i devet sati ujutro. Oni prirodno vole da iskoriste dobro jutro čim progledaju. Na žalost, žene imaju najmanju količinu dnevnog testosterona ujutro i minimalno povećanje uveče.

"Testosteron je veoma važan faktor kada je u pitanju ljudska seksualnost i on je zapravo jedan od fundamentalnih hormona kada su razlike među polovima u pitanju. Što se jutarnje ili večernje želje tiče, ona jeste vezana i za ovaj hormon, ali je uslovljena drugim faktorima kao što su indiviudualni stil života, navike, uzrast, seksualne sklonosti i slično"” kaže dr Marko Braković, psihoterapeut i pisac.

Razlika u ciklusima hormona

Muškarci mogu svakog jutra da imaju 25 do 50 odsto viši nivo testosterona, što znači ogroman apetit za rani seks. Međutim, za ogromnu većinu žena se značajne promjene nivoa testosterona ne događaju svakodnevno, već mjesečno, pri čemu se najveći porast dešava sredinom mjeseca tokom ovulacije. Ali ni taj skok nije ni približno tako dramatičan kao što to doživljavaju muškarci.

Međutim, stvari su malo drugačije kod žena koje prirodno imaju visok nivo testosterona.

“Ove žene su veoma temperamentne, nekada i muškobanjaste i veoma često imaju želju za seksom što muškarcima može da smeta”,  kaže Braković.

Ženama presudna higijena

Većini  žena preduslov za dobar seks je da bude čista i mirisna. Dakle, za nju pomisao na jutarnji zadah i noć iza koje je ostao miris znoja i  genitalija može da umanji svaku želju za seksom.

S obzirom na to da muško čulo mirisa obično nije tako osjetljivo, ova pitanja mogu da mu budu posljednja na umu dok osjeća blizinu i toplinu opuštenog tijela svog partnera. Ovo hormonsko razmimoilaženje, kao i duge razlike među polovima, može značajno da utiče na partnerski odnos, i da bude jedan od razloga za zahlađenje odnosa.

“Svaki značajan pad testosterona utiče na seksualnu želju, životnu incijativu kao i pad fizičke snage, a to se svakako može odraziti i na partnerski odnos”,  ističe Braković.

Rješenje – kompromis partnera

Ono nikad nije jednostavno, jer traži kompromis oba partnera. Zato je važno probuditi želju za seksom i ujutru i uveče. Naravno da se oko jutarnjeg snošaja može pregovarati i dogovoriti, a svaki dogovor koji ne ugrožava nikog od partnera može se smatrati dobrim rješenjem”,  kaže taj sagovornik.

Evo kako da podstaknete jutarnji seks

1. Fokusirajte se na blagodeti. Oba pola zapravo se bolje ponašaju na poslu poslije jutarnjeg seksa, imaju bolje rezultate rada. I poslije odnosa, hormon vazopresin raste, što podstiče muškarce da osjećaju veću emocionalnu vezanost sa partnerkom. Kojoj ženi to ne prija?

Imajte na umu da ponekad odluka o seksu može biti više vezana za emocionalnu borbu za moć, nego za lične potrebe i želje. U ovom je slučaju važno je da vodite iskren razgovor i ustanovite  šta je korijen problema (a možda ćete htjeti da uključite psihoterapeuta u proces). Svako od vas može da ima omiljeno doba dana za seks, ali ugađanje i druženje sa partnerom donosi ponekad i zadovoljenje potreba i zabavu. A kada se to desi, oboje ste pobijedili, prenosi Borba.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije