TV

Iko medija traži tačan broj korisnika da bi dozvolila prenose

Iko medija traži tačan broj korisnika da bi dozvolila prenose
Iko medija traži tačan broj korisnika da bi dozvolila prenose

BEOGRAD - Beogradska agencija "Iko medija" odbacuje optužbe potpredsjednika Asocijacije kablovskih operatera BiH Ace Kabanice da ne dozvoljava prenos sportskih događaja u BiH, navodeći da će kablovski operater "Elta kabel", čiji je Kabanica vlasnik, moći da dobije dozvolu za emitovanje kada saopšti tačan broj svojih korisnika, saznaje Srna iz izvora bliskih "Iko mediji".

Isti izvor navodi da korisnicima nije omogućeno da prate sportska dešavanja preko "Elta kabela", jer ta firma nije dostavila "Iko mediji" tačan broj svojih korisnika u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, na osnovu čega se i plaća pravo za emitovanje.

"Ako bi to uradili, onda bi prenos bio omogućen", naveo je ovaj izvor, dodajući da je od "Elta kabela" dostavljen podatak da ovaj operater ima samo 14.000 korisnika, u što je teško povjerovati.

Izvor blizak "Iko mediji" navodi da Kabanica radi i živi u Sloveniji i da ima ugovor sa ovom agencijom koji se poštuje bez ikakvih problema zato što postoje prava i odnosi koji su postavljeni u EU, dok se u BiH ponaša drugačije i neće da kaže koliko ima korisnika.

"U Sloveniji to nije poslovna tajna kao u BiH. Tamo prijavljuje 'sve u jedan broj', a u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, gde radi njegova firma 'Elta kabel', neće da saopšti", kaže ovaj izvor.

Srnin izvor napominje da "Iko medija" ima 20 ugovora sa kablovskim operaterima u BiH i još 110 u regionu i naglašava da problem nije u ovoj beogradskoj agenciji, koja ima više od 130 klijenata od Slovenije do Makedonije.

Isti izvor podsjeća da je ugovor, koji je "Iko medija" imala sa "Elta kabelom", sadržao član da "Iko medija" može da traži reviziju broja korisnika na osnovu kojeg "Elta kabel" plaća mjesečno prava za emitovanje, ali da su oni dostavili manji broj korisnika nego što se pretpostavlja.

U "Iko mediji" su mišljenja da "Elta kabel", s obzirom da je jedna od najvećih firmi za distribuciju kablovskog signala u BiH, ima više od 14.000 korisnika koliko je prijavila.

"Iko medija" je, navodi ovaj izvor, zatražila reviziju tog broja, ali je "Elta kabel" to odbio, poslije čega je "Iko medija" raskinula ugovor. Nakon toga "Elta kabel" je nastavio da emituje sportske prenose, zbog čega ih je ova beogradska agencija tužila za neovlašćeno emitovanje.

"Elta kabel" je tražila od "Iko medije" da dobije novu ponudu, ali iz ove beogradske agencije je poručeno da je mogu dobiti tek kada se prvo utvrdi broj korisnika u BiH.

Beogradska agencija "Iko medija" izdala je prije nekoliko dana zabranu prenosa mečeva turnira u Indijan Velsu svim kablovskim i telekomunkacijskim operaterima u BiH.

Potpredsjednik Asocijacije kablovskih operatera BiH Aco Kabanica se založio da Konkurencijski savjet BiH naloži agenciji "Iko medija" da odmah omogući prenošenje sportskih događaja za primjerenu finansijsku nadoknadu, kao i da kazni "Iko mediju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije