TV

Tehnologija koja je obilježila 2015. godinu

Tehnologija koja je obilježila 2015. godinu
Tehnologija koja je obilježila 2015. godinu

U subotu, 6. februara, zajedno sa vašim krznenim ljubimcem pogledajte emisiju m:agazin u 16.15 na Alternativnoj televiziji, budući da donosimo prilog o kafiću za mačke koji se nalazi u Japanu.

Kao i uvijek, minute posvećene tehnologiji i nauci provedite uz voditeljku Jelenu Babić, a ove sedmice saznajte nešto više o Sajmu inovacija u Londonu, ali i o tome šta nam je sve tehnologija donijela u 2015. godini.

U posljednje vrijeme sve više je kafića u koje možete ući sa svojim ljubimcima. Međutim, u Tokiju postoji kafić koji je isključivo namijenjen gostima koji imaju mačke. Ovo neobično mjesto je otvoreno za posjetioce 2013. i od tada uživa veliku popularnost mačkoljubaca.

Neke od inovacija nikada neće ugledati svjetlost dana u komercijalnoj prodaji, ali je neke od njih jednostavno užitak gledati. Upravo zbog toga je nedavno u Londonu održan Sajam inovacija kreativaca iz cijelog svijeta. Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa robotom po imenu Musio, koji je napravljen od strane stručnjaka za vještačku inteligenciju. Prvenstveno je osmišljen za učenje engleskog jezika, a za budućnost je planirana i njegova komunikacija sa uređajima i aplikacijama. Pored toga, u London je stigla i kompanija "DoubleMe", i to sa posebnim 3D sistemom koji ljudima omogućava čuvanje trodimenzionalnih fajlova u stvarnom vremenu. Ovaj sistem ima mogućnost povezivanja sa video igricama, filmskim animacijama, ali i direktno povezivanje video snimaka ljudi u stvarnom vremenu.

Kada sumiramo 2015. godinu, ono što je sigurno jeste da nam je tehnologija donijela mnoštvo sjajnih proizvoda. U toku cijele godine smo svjedočili inovacijama i njihovim različitim primjenama. Televizori sa 4K rezolucijom, nosiva tehnologija i autonomni automobili su bili u centru pažnje. U martu prošle godine u Barseloni su predstavljeni najnoviji pametni telefoni kompanija "Samsung" i HTC, a "Huawei" je predstavio prvi pametni sat pod svojim imenom. Tajvanska kompanija "ChipSip" je predstavila najnoviji model pametnih naočara, koje daju informacije u realnom vremenu, a šta nas je još oduševilo u 2015. pogledajte u m:agazinu.

Ukoliko želite da čujete nešto više o posebnoj temi koja vas interesuje, pošaljite nam e-mail na [email protected], a mi ćemo se potruditi da spremimo prilog u nekoj od narednih emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije