TV

U m:agazinu o izložbi podataka u Londonu

U m:agazinu o izložbi podataka u Londonu
U m:agazinu o izložbi podataka u Londonu

Mnoštvo tema iz svijeta nauke i tehnologije očekuju vas ove, posljednje januarske, subote na Alternativnoj televiziji u 16.15 u emisiji m:agazin.

Voditeljka Jelena Babić će vas u 20 minuta provesti kroz Zeleni grad u Švedskoj, izložbu podataka u Londonu, ali ćete vidjeti i kako to tehnologija može da pomogne kućnim ljubimcima.

Ako nas očekuje budućnost kakvu predviđaju Šveđani, onda bi trebalo da budemo izuzetno srećni. Naime, oni su napravili Zeleni grad potpuno prilagođen ekološkom načinu života, a nadamo se da će i ostale države pratiti njihov primjer. Ukoliko posjetite Halbarheten, učiniće vam se kao obično naselje u Malmeu. Međutim, oni oštrijeg oka će vidjeti tehnologiju koja se rijetko viđa bilo gdje drugo, jer je ovaj grad jedna vrsta poligona za testiranje tehnologije "pametnih kuća" sa turbinama za vjetar, solarnim panelima na krovovima i stanicama za punjenje automobila strujom i gasom, a postoji i toranj koji pokazuje unutrašnje funkcionisanje sistema za upravljanje energijom.

"Big Bang Data" je naziv izložbe u Londonu, a prikazuje "eksploziju" podataka 21. vijeka. Radi se o izložbi koja predstavlja podatke i informacije kojima smo svakodnevno sve više i više zasuti. Studio u Londonu ima live streaming informacija sa Twittera, Instagrama, ali i kompanije koje su zadužene za transport širom ovog grada, a posjetioci imaju priliku da vide kako izgleda protok podataka kroz London. Takođe, kolekcija globusa umjetnika Inga Guntera, na većem prostoru, prikazuje različite predmete kao što su politika, ekonomija, istorija, životna sredina i ostalo.

Tehnologija je u polju medicine zaista mnogo napredovala, pogotovo kada govorimo o protetičkim udovima. Međutim, nauka je otišla tako daleko da sada postoji mogućnost ugradnje vještačkih udova i kućnim ljubimcima. U ovosedmičnoj emisiji ćete imati priliku upoznati Vinsenta, trogodišnjeg mačka, kojem sustručnjaci iz medicinskog veterinarskog centra "Lloyd" iz Ajove ugradili nevjerovatne metalne protetičke zadnje noge. Dizajnirala ih je veterinarka Meri Sara Beg, koja ih je ugradila na Vinsentove kosti. Implantati su napravljeni tako da kroz neki period treba da srastu sa kostima i nataj način u potpunosti pružaju dobru podršku u odnosu na težinu tijela.

Naš e-mail očekuje vaše teme iz svijeta komunikacija, nauke ili tehnologije. Ukoliko imate prijedloge, pošaljite ih i uživajte u nekoj od narednih emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije