Zanimljivosti

Figure akcionih junaka: Dječja igračka postala skup hobi

Figure akcionih junaka: Dječja igračka postala skup hobi
Figure akcionih junaka: Dječja igračka postala skup hobi

BANJALUKA - Povodom najavljene premijere filma "Kapetan Amerika - Građanski rat" kompanija "Marvel" je izbacila na tržište seriju akcionih figura. Cijene za jednu akcionu figuru Kapetana Amerike, Spajdermena ili Zimskog vojnika se kreću od pet do 10 evra. No, ove igračke odavno nisu samo igračke za dječake, već s vremenom postaju vrijedni kolekcionarski primjerci.

Jedan od poznavalaca i kolekcionara iz Banjaluke Dušan Šarić naglašava da vrijednost zavisi uglavnom od toga iz kojeg stripa ili filma figura dolazi.

"Cijena nikad nije ista za neke figure iz manje poznatih filmova, ali to nije slučaj sa figuricama iz 'Ratova zvijezda'", ističe Šarić.

Ovaj kolekcionar naglašava da on većinom gleda japanske "Anime", pa samim tim i figure koje skuplja pripadaju tom žanru.

"Jedan od modela pod imenom Gundam kojeg ja posjedujem košta nekoliko desetina dolara, dok recimo ima modela koji su od metala sa svim mogućim pokretnim dijelovima i razmjere od 1:70. Njihova najniža cijena je oko 200 dolara", dodaje Šarić.

On ističe da pokretni metalni dijelovi na figurama najviše podižu cijenu, ali takođe i fabričke greške mogu biti važan faktor u određivanju vrijednosti. Jedna od najvrednijih figura koje su ikad prodate bila je figura Boba Feta iz franšize "Ratovi zvijezda", koja je napravljena 1980. godine i koja je tada koštala svega dva dolara.

Akcioni junak je imao mogućnost da ispaljuje malu plastičnu raketu. Ubrzo nakon puštanja u prodaju igračka je povučena zbog apela roditelja koji su se brinuli da plastična raketa može da povrijedi dijete. Kompanija je tada pustila drugu liniju istoimene figure bez plastične rakete. Danas u svijetu postoji svega nekoliko stotina primjeraka originalne igračke, a jedna od njih je prodata na aukciji za nevjerovatnih 5.000 dolara.

Kada su u pitanju kolekcije iz određene franšize, Šarić smatra da je najbitnije da kolekcionar posjeduje sve figure iz seta.

"Ako gledamo crtanu seriju 'Robotech', najvrednije kolekcije minijaturnih aviona i robota iz osamdesetih godina dostižu cijenu od nekoliko hiljada dolara. Figurice iz franšize 'Ratovi zvijezda' drže rekord po visini cijene kolekcionarskih modela. Tako figura Darta Vejdera, proizvedena 1978. godine, koja ima rasklopivu svjetlosnu sablju dostiže cijenu od 6.000 dolara u originalnom pakovanju", naglašava Šarić.

U posljednjih nekoliko godina postaju popularne igre sa figurama u kojima vlasnik figura sam sklapa i formira svoju vojsku malih akcionih junaka.

"Postoje i pravila i mali scenariji kako se igra ova nova igra. Po meni to je veoma skup hobi, a jedan od najskupljih su igre 'Warhammer 30k' i 'Warhammer 40k'", dodaje Šarić.

Modeli ovih figura se kupuju rastavljeni, korisnik ih sam sklapa i onda se takmiči sa drugim igračima.

"Postoje i specijalizovani šopovi koji sastavljaju i farbaju figure po želji korisnika. Rad na jednom profesionalnom modelu košta preko 1.000 dolara. Kompletna armija ovih 'Warhammer' figura može koštati preko 10.000 dolara", ističe Šarić.

Ono što je zanimljivo je da "Warhammer" igricu igra dosta poznatih ličnosti, među kojima su Vil Smit i Džek Nikolson, a glumac Brus Vilis ima pravo malo bogatstvo kada su u pitanju ove figure.

Igračka Milenium Falkon, koju je proizvela kompanija "Lego", je prepoznatljivi simbol filma "Ratovi zvijezda". U pitanju je svemirski brod kojeg vozi Luk Skajvoker. Ova igračka dolazi u paketu sa mini-figurama Hana Sola, Čubake, Skajvokera i Princeze Leje. Na aukciji u Londonu ovaj set lego kockica je našao novog vlasnika za cijenu od 4.600 funti.

Sandro Fazlinović, lego kolekcionar iz Banjaluke, posjeduje sličnu igračku, ali ističe da njegova nema pravu kolekcionarsku vrijednost kao gore spomenuta.

"Ja imam jednu figuru iz prvih setova koja je izašla 1999. godine. Set je tada koštao oko 15 dolara, a danas samo jedna figura iz tog seta dostiže nekoliko desetina dolara. To je samo zato što je tada napravljena i ne pravi se više", istakao je Fazlinović.

Ovaj lego kolekcionar se ovim hobijem bavi od malih nogu i ističe da svoju kolekciju ne namjerava prodavati.

"Neke figure sam dobio kad sam bio mali, koje su mi roditelji kupovali, a kada sam počeo raditi, počeo sam ih i sam kupovati. Dobijem platu pa se malo iživim, uglavnom kupujem svaki mjesec  nešto novo", dodao je Fazlinović.

Ovaj kolekcionar ističe da je jako bitno održavati figure da bi zadržale vrijednost.

"Kolekcionari lego kockica moraju čistiti bijele kockice jer one potamne i važno je da se one ne grebu ili lome. Bitno je takođe imati dobro očuvane kutije i ambalaže. Ja sam sačuvao sve kutije onakve kakve jesu i sva uputstva koja su došla uz njih jer svaka figura koja ima svoju ambalažu vrednija je od ostalih", istakao je Fazlinović.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije