Zanimljivosti

Gruzijci gumenom crkvom protiv regrutacije

Gruzijci gumenom crkvom protiv regrutacije
Foto: Ilustracija | Gruzijci gumenom crkvom protiv regrutacije

Nova politička partija Girči, koja se nedavno pojavila na gruzijskom političkom nebu, za kratko vrijeme je uspjela da "zatalasa" dešavanja u ovoj zemlji. Naime, oni su politička organizacija koja se bori protiv obavezne regrutacije u zemlji, zbog čega se predstavljaju kao crkva, obećavajući gruzijskim mladićima da će im dati potvrde o tome da su sveštenici njihove crkve, kako bi izbjegli služenje vojnog roka.

Naime, prema gruzijskom zakonu, samo sveštenici su oslobođeni obaveznog vojnog roka.

Međutim, gruzijske vlasti su optužile partiju Girči da njihova crkva, koju su nazvali Hrišćansko-evangelističko-protestantska crkva ne postoji jer nemaju svoju bogomolju. Tada su iz partije odlučili da kupe crkvu na naduvavanje, kako bi dokazali da zaista postoje, i u toj crkvi će održavati i molitve.

"Bezbožnici pokušavaju igrati na kartu toga što nemamo sve tipične vjerske simbole, ali to ne može biti njihov argument", kažu iz partije Girči. Oni su odlučili da kupe jeftinu, prenosivu crkvu na naduvavanje, kako bi mogli da drže službe i molitve. Mnogi su im zaprijetili da će im iglama probušiti crkvu, ali iz ove partije kažu da se "ne boje tih bezbožnika".

Inače, već neko vrijeme partija Girči predstavlja najveću opoziciju gruzijskom obaveznom služenju vojnog roka. Crkvu su osnovali u aprilu i već neko vrijeme izdaju potvrde kojima dokazuju da su pojedinci sveštenici njihove crkve, a sve kako bi oni izbjegli služenje vojnog roka.

Inače, prema gruzijskom zakonu, svi muškarci dobi između 18 i 27 godina moraju služiti vojni rok od dvije godine. Parlament je nedavno čak usvojio i nacrt zakona prema kojem će kažnjavati one koji pokušaju da izbjegnu obavezno služenje roka.

Inače, vlasti Gruzije ne mogu da shvate ovo otvoreno suprotstavljanje i kršenje državnih zakona. Irakli Sesiašvili, predsjednik parlamentarnog Komiteta za odbranu i bezbjednost, kaže da je "krajnje uvredljivo da se manipuliše bezbjednosnim pitanjem države na ovaj način".

Poznati gruzijski teolog Lado Sanaja kaže da je ovo izrugivanje partije Girči u suprotnosti sa tradicionalnom idejom crkve i vjere. 

(Daily News)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije