Zanimljivosti

Hitlerov zapovjednik koji je nakon Drugog svjetskog rata radio u NATO

Hitlerov zapovjednik koji je nakon Drugog svjetskog rata radio u NATO
Foto: Ilustracija | Hitlerov zapovjednik koji je nakon Drugog svjetskog rata radio u NATO

Nacistički admiral Oto Krešmer u istoriji će ostati zapisan kao zapovjednik koji je za 18 mjeseci potopio 47 trgovačkih brodova, teških ukupno 273,043 tona što je više od bilo kojeg zapovjednika tokom 2. svjetskog rata.

Za svoj uspješan rad u vojsci primio je i nekoliko odlikovanja, uključujući i Viteški krst željeznog krsta s hrastovim lišćem i mačevima. Njegov rekord možda bi bio i puno veći da nije zarobljen 17. marta 1941. godine za vrijeme zapovjedništva nad U-99 u napadu koji su izveli saveznički brodovi  "HMS Walker" i "HMS Vanoc".

Krešmer je tada zarobljen, a rat je proveo u kampu za ratne zarobljenike u Boumenvilu u Kanadi. Povratak u Njemačku dozvoljen mu je 1947. godine. Nakon povratka pridružio se novoosnovanoj njemačkoj mornarici te se priključio radu NATO saveza 1962. godine kao zapovjednik osoblja. Penzionisan je 1970. godine a preminuo je 1998. u 87. godini. 

Fascinantne fotografije objavljene u knjizi 'Otto Kretschmer:The Life of Germany's Highest Scoring U-boat Captain' autora Lorensa Petersona pokazuju njegovu bogatu karijeru koju je započeo sa 17 godina kada se priključio ratnoj mornarici. 

Prva podmornica kojom je zapovijedao bila je U-35, ali prije početka Drugog svjetskog rata prebacio se u U-23. Kada je počeo Drugi svjetski rat potopio je, pomoću podmornice U-23, prvi brod, danski tanker "Danmark" od 10,517 tona i to u blizini obale Škotske.

Drugi svjetski rat bio je pravi izazov za Ota i njegove kolege, drugu generaciju zapovjednika "U-Botta" s obzirom na razvoj tehnologije, oružja i taktike.  Postao je slavan za vrijeme svog zapovjedništva na podmornici U-99. Predvodio je noćne napade na konvoje uz moto: "Jedan torpedo...jedan brod".

Priča se da je bio vrlo pažljiv prema ljudima koji su bili na brodovima koje je napadao. Unesrećenicima u čamcima za spašavanje davao je deke i pića, te obavještenja o putu do obale. Jednom prilikom je čak uzeo na svoju podmornicu unesrećenika sa splava u Atlantskom okeanu.

Nakon potonuća tri britanska vojna broda, "Laurentica", "Patroklusa" i  "Forfara" u novembru 1940. godine, koji su bili teški ukupno 46.000 tona, 'Tihi Oto' kako su ga zvali postao je 'Kralj Tona' i do danas mu se niko nije približio na njegovom tronu. 

"Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je pravi as njemačke vojne mornarice o kojoj se puno i pisalo. Iako nije bio istorijski najuspješniji zapovjednik U-boota, potopio je 273,043 tona komercijalnih brodova i oštetio pet ostalih, te uništio četiri ratna broda. To ga stavlja na četvrto mjesto na ljestvici najuspješnijih U-Boot zapovjednika", naglašava Peterson. 

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije