Zanimljivosti

Kina kreće s reformom sahranjivanja

Kina kreće s reformom sahranjivanja
Kina kreće s reformom sahranjivanja

Stanovnici Kine u narednih nekoliko godina moraće početi da vrše sahrane u skladu s novim pravilnikom, koji podrazumijeva opciju vertikalnog sahranjivanja, a sve kako bi se uštedjelo na zemljištu, jer grobnih mjesta skoro da više nema, a nema ni mjesta za nova.

U novom pravilniku, koji je nedavno objavljen, uglavnom se promovišu svi oblici ekološkog sahranjivanja, te one vrste sahrana koje ne podrazumijevaju ukopavanja ili se koristi minimalno zemlje.

Primjera radi, Kinezi će biti instruirani da neke od sahrana obave na moru ili da se na mjestu ukopa zasadi novo drvo. Takođe, biće pokrenuta inicijativa da se članovi jedne porodice vertikalno sahranjuju u iste grobove, te će se insistirati na manjim nadgrobnim spomenicima i grobnim mjestima.

Takođe, u pravilniku se naglašava da se tradicija mora ispoštovati, kao i prava etničkih manjina, kojima se mora ispoštovati želja da budu sahranjeni u skladu sa svojim običajima.

Inače, nagli razvoj gradova doveo je do neugodne situacije, a to je da su groblja postala pretrpana, te nema više novih grobnih mjesta. Kako prenose kineski mediji, neki raniji pokušaji reforme ove oblasti pokazali su se kao neuspješni, jer su Kinezi izuzetno tradicionalni i nisu se željeli odreći običaja.

Primjera radi, stopa kremacija je veoma niska i zapravo je zabilježila pad u periodu od 2005. do 2012. godine i danas iznosi oko 49,5 odsto. Prema inicijativi Ministarstva civilnih poslova, oni žele da stopa kremacija do 2020. godine bude čak 100 odsto, što će vjerovatno biti neizvodivo.

Takođe, u pravilniku se pozivaju i visoki funkcioneri Komunističke partije da pokažu primjer građanima. Štaviše, u pravilniku se navodi da će oni zvaničnici koji ne budu poštovali ovaj pravilnik biti kažnjeni.

"Upravo su članovi Komunističke partije ti koji moraju građanima dati primjer i biti predvodnici ove reforme. Narod će daleko lakše prihvatiti ovu reformu ako vidi da učestvuju i članovi vladajuće partije", stoji u saopštenju povodom objavljivanja pravilnika.

Inače, objavljivanje pravilnika je izazvalo bijes kineskih građana, koji su veoma burno reagovali na ovu vijest.

"Zaista ne znam šta se dešava s našim vlastima! Pa, sad se i smrt mora regulisati", kaže jedan od korisnika kineske društvene mreže Veibo. Drugi korisnik povukao je paralelu s konstantnim nedostatkom mjesta za stanovanje.

"Eto, ni tokom života nemamo gdje da živimo, sad nećemo imati mjesta ni nakon smrti", napisao je on.

Ipak, ima i onih kojima ovaj pravilnik apsolutno ne smeta. "Zaista me ne zanima šta će biti sa mnom nakon smrti", napisao je jedan korisnik.

Takođe, veliki dio pravilnika je posvećen i tzv. ekološkim sahranama, tj. sahranama gdje se ne čuva pepeo preminulog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije