Zanimljivosti

Ovo je lice Džeka Trbosjeka? Kako je izgledao zločinac koji je terorisao London (FOTO)

Ovo je lice Džeka Trbosjeka? Kako je izgledao zločinac koji je terorisao London (FOTO)
Foto: Pixnio | Ovo je lice Džeka Trbosjeka? Kako je izgledao zločinac koji je terorisao London

​U novijoj istoriji jedan slučaj i dalje baca na koljena stručnjake koji pokušavaju da ga riješe. Naravno, pričamo o misteriji najpoznatijeg serijskog ubice iz Londona, Džeka Trbosjeka.

Brutalni zločinac terorisao je britansku prestonicu 1888. godine, tačnije ulice Vajtčepela, a istina o njegovom identitetu zaokuplja pažnju ljudi širom svijeta.

Trbosjek nikada nije uhvaćen, iako je postojao veći broj osumnjičenih u posljednjih 100 godina. Međutim, sada imamo dobru ideju kako je izgledao, zahvaljujući otkriću u arhivu Koledža policije u Zapadnom Midlandsu.

Tamo je pronađen štap detektiva Frederika Aberlajna, koji je u ono vrijeme radio na slučaju ubistava prostitutki u Vajtčepelu.

On je bio opsjednut Trbosjekom, a jedini je imao predstavu kako izgleda. Zbog toga je tražio da se lice zločinca ureže u štap, a možemo reći da izgleda prilično čudno.

Foto: Courtesy of College of Policing / MEGA
Foto: Courtesy of College of Policing / MEGA

Vidimo iznemoglog, starijeg čovjeka, sa upadljivim borama i urokljivim pogledom, koji nosi dugačku kapuljaču.

Ni to, međutim, nije pomoglo Aberlajnu da pronađe kasapina, pa je na kraju skinut sa slučaja, prenosi "LadBible".

Dugo se vjerovalo da je štap izgubljen, pošto je zatvoren policijski koledž u Hempširu, gde je bio izložen. Međutim, iznova je pronađen u Zapadnom Midlandsu i služi kao podsetnik novim regrutima o istoriji policije.

Istovremeno, pruža priliku široj javnosti da sazna više detalja o serijskom zločincu.

"Džek Trbosjek je jedan od najvećih slučajeva u našoj istoriji. Njegovi zločini su bili značajni u utiranju puta modernoj policiji i forenzici, jer su nas naveli da razvijemo nove tehnike, poput obezbjeđivanja mjesta zločina, profilisanja i fotografisanja”, saopšteno je.

Dodaje se da Aberlajnov štap predstavlja fascinantan artefakt.

"Nevjerovatno da ga možemo izložiti u Zapadnom Midlandsu, zajedno s originalnim novinskim člancima, tako da policajci iz prve ruke vide koliko smo napredovali. Sada ne možemo da uhvatimo Trbosjeka, ali zanimljivo je imati ideju o tome kako je izgledao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije