Zanimljivosti

Rusi morali demantovati da su poklonili jezero Kazahstanu

Rusi morali demantovati da su poklonili jezero Kazahstanu
Foto: Ilustracija | Rusi morali demantovati da su poklonili jezero Kazahstanu

Ruske vlasti su bile primorane da demantuju medijske izvještaje da su sibirsko jezero Sladkoje, popularnu turističku destinaciju, poklonile susjednom Kazahstanu!

Naime, cijela pometnja je nastala kada su se početkom prošle sedmice pojavili napisi da je jezero nestalo iza linije koja ide sredinom jezera, a koja je prirodna granica Rusije i Kazahstana.

Upravo zbog ovih napisa reagovali su Regionalni savjet Novosibirska i Andrej Panfrov, zamjenik predsjednika Savjeta, koji je rekao: "Kome može da padne na pamet da ćemo mi nekome pokloniti dio naše, suverene teritorije?!"

Međutim, cijela konfuzija u vezi s jezerom traje već sedmicama. Naime, prvo je su vlasti oblasti Kupino saopštile građanima da neko vrijeme ne posjećuju jezero zbog demarkacionih radova. Svi su odmah pomislili da je riječ o pomjeranju granice, te da će jezero pokloniti Kazahstanu. Ovo je dodatno podgrijao i Vladimir Šubnikov, koji se nalazi na čelu oblasti Kupino, koji je u nedavoj izjavi rekao da ovo jezero nije ništa više od obične močvare, te da bi jednostavnije bilo predati ga Kazahstanu na upravljanje.

Međutim, ruski zvaničnici sada objašnjavaju da je to bio lični stav Šubinkova, a ta izjava je navodno u međuvremenu čak i izbrisana.

Do kakve pometnje je došlo svjedoči i to da je morala da reaguje i kazahstanska ambasada u Moskvi, iz koje su saopštili da jezero "ne ide nigdje", te da su njihovi graničari zajedno s ruskim radili na popravci graničnih markera, koji su bili slabo vidljivi u posljednje vrijeme.

Da stvar bude još gora, jezero je u međuvremenu presušilo, pa se ispostavilo da granica ide obalom jezera, a jezero se "preselilo" u Kazahstan!

Međutim, na kraju je morao da reaguje i Sergej Donskoj, ruski ministar za zaštitu okoline, koji je rekao da će se jezero napuniti čim ponovo padnu kiše, te da je riječ o jednoj krajnje prirodnoj pojavi.

U međuvremenu, na ruskim društvenim mrežama su počeli da zbijaju šale zbog cijele zbrke koja je nastala, pa su tako napisali da nije nemoguće da su Nijemci, a možda čak i Kinezi bacili oko na jezero. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije