Zanimljivosti

Telegram još nije otišao u istoriju

Telegram još nije otišao u istoriju
Foto: Printscreen/RTS | Telegram još nije otišao u istoriju

Telegraf je unio revoluciju u svijet komunikacija i njime su prenesene vijesti o neki ključnim istorijskim događajima. Napretkom modernih tehnologija u mnogim zemljama službe za slanje telegrama ne postoje. I pored svih prednosti savremenih sredstava komunikacije u Srbiji je prošle godine poslato 140.000 telegrama.

Godine 1855, 11. aprila u 8.30 telegrafska stanica Beograd primila je prvi dolazni telegram. Poruka od 30 riječi stigla je iz najjužnije stanice - Aleksinca. To je bio početak nove epohe koja je u potpunosti promijenila način komuniciranja među ljudima na Balkanu.

Sve naredbe i izvještaji o vojnim operacijama i ratnim uspjesima slali su se telegrafskim saobraćajem. Kao danas internet, telegram je tada bio najbrži način komunikacije. Poslije skoro 170 godina i dalje se koristi.

Nekada se i sama pošta zvanično zvala - PTT - Pošta, Telegraf, Telefon - što su bile tri najvažnije usluge.

"Podaci za 2023. govore da je 140.000 korisnika, što i nije mali broj, koristilo uslugu telegrama. Od toga 20.000 telegrama poslato za inostranstvo. Najčešći povodi su i radosne i lepe vesti, kao i neke tužne, kao izjave saučešća", kaže Bojana Nikolić iz Pošta Srbije.

Dodaje da ih u značajnijoj mjeri koriste i državne institucije, ministarstva i neke zdravstvene institucije. 

"Sve naše pošte, 1.500 pošta, imaju uslugu prijema telegrama. Takođe pozivanjem broja 1916 možete da ostvarite uslugu diktiranjem poruke našem kol-centru. Usluga će biti preneta i telegram će biti odnesen na adresu", kaže Nikolićeva.

Ako neko poželi da pošalje muzički telegram, neće moći, jer nažalost, više nije u upotrebi. 

Ali umjesto muzičkog, može se poslati telegram na luksuznom obrascu.

Motiva je mnogo, za sve prilike - od rođenja djeteta, preko vjenčanja, do čestitanja praznika. Koji god da šaljete, na adresu primaoca će stići za manje od četiri sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije