Zanimljivosti

Vrt smrti, najotrovnija atrakcija na svijetu (VIDEO)

Vrt smrti, najotrovnija atrakcija na svijetu (VIDEO)
Vrt smrti, najotrovnija atrakcija na svijetu (VIDEO)

Vrtovi Alnvika kompleks je vrtova koji pripadaju dvorcu Alnvik u istoimenom gradu u Engleskoj, a turistima je najzanimljiviji Otrovni vrt u kojem se nalazi više od sto smrtonosnih biljaka.

Natpis na ulazu u vrt - “Ove biljke mogu ubiti” niko ne smatra šalom, naročito nakon što se prošlog ljeta sedam posjetilaca onesvijestilo prolazeći kroz vrt, a onesvijestili su se vjerojatno zbog posljedica udisanja mirisa ovih biljaka.

Vrtovi su se gradili postepeno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao Vojvoda od Nortamberlenda. Njegov nasljednik se bavio biljkama i prvi je donio sjemenke biljaka iz cijelog svijeta, a sredinom 19. vijeka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova na kojima se nalaze hektari i hektari cvijeća i biljaka.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata vrtovi Alnvika bili su sjajan izvor hrane, a nakon velike krize u dvadesetom stoljeću vrt je zapušten i zatvoren 1950. godine. Gotovo pola vijeka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortamberlenda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije, Žaka i Petera Virca preuredila vrtove i napravila najambiciozniji vrtlarski projekt u Velikoj Britaniji od Drugog svjetskog rata u što je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u cijeli kompleks dodan 2005. godine, a turiste po vrtu vode isključivo obučeni vodiči i turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju. U vrtu se nalaze otrovne biljke iz cijelog svijeta, a godišnje vrt posjećuje oko 800.000 turista. Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posjetila otrovni vrt obitelji Mediči u Italiji.

“Počela sam se pitati zašto je toliko vrtova u svijetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu izliječiti ljude, a ne biljke koje ih mogu ubiti. Sigurna sam da većina djece koju znam više zanima kako vas biljka može ubiti, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako, na kraju krajeva, prepoznati otrovnu biljku”, rekla je Džejn Persi.

(NN, express)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije