Zanimljivosti

Zabranjeno da djevojčicu nazovu Alah

Zabranjeno da djevojčicu nazovu Alah
Zabranjeno da djevojčicu nazovu Alah

Elizabet Hendi i Bilal Valk tužili su saveznu državu Džordžiju preko grupe za ljudska prava zbog odbijanja zahtjeva da svojoj kćerki daju ime Alah.

Prema zakonima američke savezne države Džordžija, ime djeteta mora sadržavati prezime oca i majke ili imati sličnu kombinaciju u skladu sa vjerodostojnom kulturnom konvencijom davanja imena. Američka unija za građanska prava (ACLU) Džordžije podnijela je tužbu u kojoj navode da par ne može dobiti broj socijalnog osiguranja za svoju kćerku jer nemaju rodni list. Takođe, nemaju pravo na zdravstveno osiguranje i školovanje, te ne mogu putovati.

Otac je dodao da ime nema nikakve veze sa religijom te da im se svidjelo jer je zvučalo plemenito i ima značenje Bog na arapskom.

Državni službenici kažu da ime djevojčice Zalika Grejsful Loraina Alah u imenu mora imati Valk ili Hendi, ili kombinaciju prezimena roditelja.

U svojoj tužbi, koju su podnijeli pomoću grupe za građanska prava, par je napisao da se njen stariji brat zove se Masterful Mosirah Ali Alah i njegovo ime državna vlast nikad nije osporavala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije