Žuta hronika

Smajlović: Sirova politička propaganda, protestovati i pisati Frimenu

Smajlović: Sirova politička propaganda, protestovati i pisati Frimenu
Foto: Arhivska fotografija | Smajlović: Sirova politička propaganda, protestovati i pisati Frimenu
Srna

BEOGRAD - Poznati srpski novinar i kolumnista Ljiljana Smajlović ocijenila je da se kanal "Nacionalna geografija", u kojoj holivudski glumac Morgan Frimen iznosi tvrdnje da su Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje, koristi za prilično sirovu političku propagandu i da bi trebalo protestovati zbog toga.

Ona je navela da bi Srbi trebalo da pišu i "Nacionalnoj geografiji" i Mogranu Frimenu, te da izraze protest zbog emisije "Priča o nama", u kojem su optuženi za rat, genocid i etničko čišćenje.  

"Nisam znala da se čak i kanal o svjetskoj geografiji koristi za prilično sirovu političku propagandu. Pretpostavljam da Morgan Frimen ne zna čak ni u koje svrhe je iskorišćen, a daleko od toga da mu je bilo šta u vezi sa ratom u bivšoj Jugoslaviji poznato ili razumljivo", rekla je Smajlovićeva.

Ona je dodala da je možda izabran kanala o geografiji u takve svrhe, jer se na njemu ne očekuje takva propaganda.  

"Dobro su se setili, jer čovek ne bi očekivao političku propagandu na takvom kanalu i verovatno je zato to toliko zgodno. To je vešt propagandni manevar", rekla je Smajlovićeva.

Ona je istakla da treba protestovati i pisati Morganu Frimenu.

"On /Frimen/ kada bi dobio sto pisama iz Srbije ili Republike Srpske, on bi se zapitao. To je čovek koji živi od popularnosti. Uvek ima svrhe protestovati i pisati. Ne znam zašto to Morgan Frimen radi, ali za slučaj da je u nekoj zabludi i neznanju to uradio, imao bi smisla protestovati", rekla je Smajlovićeva za Srnu.

U dokumentarnoj emisiji "Priča o nama", koju na kanalu "Nacionalna geografija" vodi poznati holivudski glumac Morgan Frimen /80/, iznijete su tvrdnje da je "srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici".

U epizodi, koja je prikazana u nedjelju, prikazuje se Frimen u Sarajevu i Srebrenici, gdje se susreo sa bošnjačkim novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom, koji su mu rekli da je blizu granica sa Srbijom i da su Srbi došli i htjeli da ubiju sve, da tu teritoriju odvoje od BiH i pripoje Srbiji.  

U emisiji su nekoliko puta iznijete tvrdnje da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Priča koja je trebalo da bude dokumentarna "filovana" je snimcima i informacijama o tome kako su Srbi odgovorni za rat na ovim prostorima.

Koliko su daleko išli u svojoj manipulaciji govori i činjenica da se u jednom od kadrova, koji treba da dočara početak raspada Jugoslavije 1992. godine, vide i snimci nastali u Beogradu 5. oktobra 2000. godine, prenijeli su beogradski mediji.

Frimen je kasnije dao i intervju Hadžifejzoviću, gdje je izjavio da mu je izuzetno drago što je u BiH, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao "nezavisnu državu".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije